Επιστολή εργαζομένων ΔΕΥΑΠ προς τον δήμο Πάρου

Η κυβέρνηση μετά την ένταξη του νερού στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, επιχειρεί τώρα τη συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης σε μια Δ.Ε.Υ.Α. ανά Περιφέρεια ή (πρώην Νομό), με στόχο την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού.

Το νέο δρομολογούμενο σχήμα επιμένουμε ότι δεν είναι λειτουργικό και εμφανίζει πολύ σοβαρά προβλήματα, σαφέστατα δεν είναι υπέρ των τοπικών κοινωνιών και  δε συνιστά μεταρρύθμιση αλλά απορρύθμιση. Η εμπλοκή ιδιωτών και η ανάθεση έργων ΣΔΙΤ στην ύδρευση και την αποχέτευση, μοιραία ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις που θα φέρουν στην πράξη ακρίβεια στο κόστος του νερού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Ένωση των ΔΕΥΑ, “η ΚΕΔΕ, η ΕΔΕΥΑ και η ΕΕΤΑΑ εκπόνησαν ολοκληρωμένη πρόταση για την μεταρρύθμιση της δημόσιας πολιτικής ύδρευσης-αποχέτευσης με παρόχους τις Δ.Ε.Υ.Α. και τους Δήμους. Η πρόταση κατατέθηκε επίσημα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 3 Απριλίου από τους θεσμικούς εκπροσώπους ΚΕΔΕ και ΕΔΕΥΑ (Πρόεδρος ΚΕΔΕ κ. Κυρίζογλου και ΕΔΕΥΑ κ. Μαρινάκης) σε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος (κ.κ. Σκυλακάκης και Βαρελίδης). Το Υπουργείο Περιβάλλοντος εμμένει στον σχεδιασμό τους για συγχωνεύσεις των Δ.Ε.Υ.Α., αλλά πλέον η χωρική αρμοδιότητα των φορέων που θα προκύψουν από τη συγχώνευση θα αφορά στην περιφερειακή ενότητα (πρώην νομό) δηλ. σχεδιάζεται ένας φορέας ανά περιφερειακή ενότητα με τη δυνατότητα σε κάποιες μεγάλες περιφερειακές ενότητες να συσταθούν περισσότεροι του ενός φορείς, ενώ η νησιωτικότητα θα αποτελέσει ιδιαίτερη περίπτωση λόγω της ιδιομορφίας της. Τελικώς και μετά την αντίδραση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποφασίσθηκε να ξεκινήσει διαβούλευση ανάμεσα σε Ομάδες Εργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την μια  και του ΥΠΕΝ από την άλλη για να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα. Από το ΥΠΕΝ δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα της μεταρρύθμισης.

Μετά την πρώτη συνάντηση των δύο Ομάδων που πραγματοποιήθηκε στις 18/4/2024 προέκυψε ότι το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση στις Δ.Ε.Υ.Α. σε πρώτη φάση (ένας φορέας plus ανά περιφερειακή ενότητα), ενώ σε δεύτερη φάση θα ασχοληθεί με τους Δήμους που λειτουργούν υπηρεσίες ύδρευσης. Οι φορείς που θα προκύψουν από την συγχώνευση θα έχουν δημοτικό και όχι κρατικό χαρακτήρα. Η Ομάδα Εργασίας της Τ.Α. (Π. Μαϊστρος, επιστημονικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ, Όλγα Κοτσελίδου, Γεν. Δ/ντρια της ΕΔΕΥΑ και Γ. Γούπιος Δ/ντής Οικονομικής Ανάπτυξης, Οργάνωσης και Περιβάλλοντος της ΕΕΤΑΑ) ζήτησε από τους εκπροσώπους του Υπουργείου (Π. Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων) να δοθεί επιτέλους στην Τ.Α. νομικό κείμενο της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης ώστε η διαβούλευση να είναι στοχευμένη. Μέχρι στιγμής το ΥΠΕΝ δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα της Τ.Α.”

Εν όψει αυτών των εξελίξεων ζητάμε από το Διοικητικό Συμβούλιο Δ.Ε.Υ.Α.Π. και από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου άμεσα να επικαιροποιήσουν τις 139/2023 και 242/2023 σχετικές αποφάσεις τους και να καταδικάσουν την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση και την διάλυση της Δ.Ε.Υ.Α. ΠΑΡΟΥ. Να σταματήσουν τη γιγάντωση των επιχειρήσεων που έχει ως τελικό στόχο την παράδοση και εκτέλεση έργων από τις μεγάλες (γνωστές) εταιρείες. Να σταματήσουν τη σταδιακή και στο τέλος ολοκληρωτική παράδοση του κοινωνικού αγαθού σε ιδιώτες.

Καλούμε όλες τις Αρχές, τα κόμματα, τις δημοτικές παρατάξεις, τους τοπικούς φορείς, τα κινήματα, να πάρουν θέση στην σταδιακή ιδιωτικοποίηση του νερού που ξεκίνησε με τη θεσμοθέτηση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και ολοκληρώνεται με το νέο νομοσχέδιο και να αντιδράσουν δυναμικά.

Καλούμε τους Βουλευτές των Κυκλάδων να τοποθετηθούν Δημόσια και να ενημερώσουν το Δημοτικό Συμβούλιο και τους πολίτες της Πάρου τι πρόκειται να γίνει με την ΔΕΥΑ Πάρου.

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΧΑΡΙΖΕΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ

Η ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ ΜΕ ΙΣΧΥΡΗ Δ.Ε.Υ.Α. ΠΑΡΟΥ