Διπλό μακελειό σε σκηνές εκτοπισμένων στη Ράφα

Το Al Jazeera μετέδωσε το βράδυ της Τρίτης πως βομβαρδισμοί έπληξαν τη δυτική συνοικία Ταλ ασ Σουλτάν της Ράφα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 16 ανθρώπους, επικαλούμενο την Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα και την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Επτά από τους νεκρούς βρίσκονταν σε σκηνές δίπλα σε εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών περίπου 200 μέτρα από τον τόπο των αεροπορικών επιδρομών και της φονικής πυρκαγιάς την Κυριακή. Επίσης, νωρίς το βράδυ υπήρχαν αναφορές για βομβαρδισμούς σε κατοικίες.

Την Τρίτη τα ισραηλινά τανκς είχαν εισέλθει στην «καρδιά» της Ράφα, την πόλη στη νότια Λωρίδα όπου εδώ και μήνες είχαν καταφύγει πάνω από 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι για να γλιτώσουν από τα πυρά. Εδώ και ημέρες δεν υπάρχει ούτε εκεί ασφαλές μέρος για τους αμάχους, αφού ο ισραηλινός στρατός μέσα σε δύο μέρες απέδειξε πως μόνο κούφια λόγια ήταν οι δεσμεύσεις πως έχει σχέδιο εκκένωσης.

Την Κυριακή έπληξε καταυλισμό οδηγώντας στον θάνατο πάνω από 45 ανθρώπους και την Τρίτη χτύπησε την ανθρωπιστική ζώνη Αλ Μαουάσι στη δυτική Ράφα, όπου έχουν στηθεί σκηνές για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, με αποτέλεσμα τον θάνατο 21 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Πρόκειται για περιοχή στην οποία οι ισραηλινές αρχές είχαν πει στους Παλαιστίνιους να καταφύγουν.

Αν και το πρώτο χτύπημα το παραδέχθηκε, προβάλλοντας βέβαια δικαιολογίες πως πρόκειται για «τραγικό δυστύχημα», το σημερινό πλήγμα το διαψεύδει η ισραηλινή πλευρά. Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ «σε αντίθεση με τις αναφορές των τελευταίων ωρών, δεν έπληξαν την ανθρωπιστική ζώνη Αλ Μαουάσι», ανέφερε ο στρατός στην ανακοίνωσή του.

«Σφαγή» χαρακτήρισε τα νέα ισραηλινά πλήγματα στη Ράφα ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου, Ναμπίλ Άμπου Ρουντέινα, ζητώντας να εφαρμοστεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου με την οποία διατάχθηκε το Ισράηλ να σταματήσει την επίθεσή του στην πόλη αυτή της νότιας Λωρίδας της Γάζας.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τις φονικές επιδρομές της Κυριακής και ζήτησε «να σταματήσουν αμέσως η φρίκη και η ταλαιπωρία». «Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να επιτρέψουν, να διευκολύνουν και να επιτρέψουν την άμεση, ασφαλή και ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη και όλα τα σημεία διέλευσης πρέπει να είναι ανοιχτά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Γκουτέρες, Στέφαν Ντουζάριτς.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, σε σημερινές του δηλώσεις, σημείωσε πως η έρευνα για την επίθεση είναι «τόσο σωστή όσο και αναγκαία».

Καθυστερημένη καθαρή καταδίκη από ΗΠΑ

Η λέξη «τραγικό» δεν μπορεί καν να περιγράψει την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που προκάλεσε πυρκαγιά σε έναν καταυλισμό σκηνών στη Ράφα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 45 Παλαιστίνιοι, δήλωσε απόψε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.

Η Χάρις, που έκανε αυτή τη δήλωση σε μια τελετή στην Ουάσινγκτον, δεν απάντησε σε μια επόμενη ερώτηση για το αν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα συνιστούν παραβίαση της «κόκκινης γραμμής» που έχουν θέσει οι ΗΠΑ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε σήμερα τη «βαθύτατη θλίψη του» για τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν την Κυριακή στη Ράφα, σημειώνοντας ότι αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας του ισραηλινού στρατού, με την ελπίδα ότι η έρευνα αυτή θα γίνει «γρήγορα και με διαφάνεια».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον θα εξακολουθήσει να επισημαίνει στο Ισραήλ ότι είναι υποχρέωσή του να συμμορφώνεται πλήρως με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να ελαχιστοποιεί τις συνέπειες των επιχειρήσεών του για τους αμάχους και να αυξήσει στο μέγιστο τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς εκείνους που την έχουν ανάγκη.

Κατέρρευσε η προβλήτα για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας

Η προσωρινή προβλήτα που κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε Παλαιστίνιους που λιμοκτονούν θα απομακρυνθεί από τις ακτές της Γάζας για να επισκευαστεί αφού υπέστη ζημιές σε θαλασσοταραχή, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

Τις επόμενες δύο ημέρες, η προβλήτα θα αποσυρθεί από την παραλία και θα σταλεί στην πόλη Άσντοντ του νότιου Ισραήλ, όπου η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ θα την επισκευάσει, δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σάινγ . Είπε ότι οι επισκευές θα διαρκέσουν «τουλάχιστον μία εβδομάδα» και στη συνέχεια η προβλήτα θα πρέπει να αγκυροβοληθεί ξανά στην παραλία της Γάζας.

Η κατασκευή της πλωτής προβλήτας, κόστους 320 εκατομμυρίων δολαρίων, ολοκληρώθηκε στα μέσα Μαΐου για την παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Έχει επικριθεί ως μια περίπλοκη και δαπανηρή εναλλακτική που προσπαθεί να εκτρέψει την προσοχή από το να απαιτήσει μια πολύ απλούστερη λύση – το Ισραήλ να ανοίξει πλήρως όλα τα χερσαία περάσματα προς τη Γάζα και να εξασφαλίσει τη διέλευση φορτηγών βοήθειας.

Οι καταυλισμοί σκηνών εκτείνονται σε περισσότερα από 16 χιλιόμετρα κατά μήκος της ακτής της Γάζας, γεμίζοντας την παραλία, χωράφια και δρόμους. Οι οικογένειες σκάβουν τάφρους για να τις χρησιμοποιήσουν ως τουαλέτες. Οι πατέρες αναζητούν τροφή και νερό, ενώ τα παιδιά ψάχνουν στα σκουπίδια και σε κατεστραμμένα κτίρια για ξύλα ή χαρτόνια για να τα κάψουν οι μητέρες τους προκειμένου να ανάψουν φωτιά για να μαγειρέψουν.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών