Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων, παρουσία Κ. Μπιζά
/Την Τετάρτη, 29Μαΐου, ο δήμαρχος Πάρου, Κώστας Μπιζάς, μετά από πρόσκληση του προέδρου του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού) και δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτου, παρευρέθηκε στα εγκαίνια του Πρότυπου Αυτοδιοικητικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας του ΣΠΑΥ, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια. Αμέσως μετά ακολούθησε η Α’ Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης.
Η γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία 120 δήμων - ιδρυτών από όλη την Ελλάδα, στους οποίους συγκαταλέγετε και ο Δήμος Πάρου. Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πάρου, σε δημόσια συνεδρίαση ενέκρινε τη συμμετοχή του δήμου μας στο Δίκτυο Δήμων για την πολιτική προστασία, την ανθεκτικότητα και την αειφορία με διακριτικό τίτλο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ» καθώς και το σχέδιο του Καταστατικού του.Παράλληλα όρισε ως εκπρόσωπο του δήμου μας στη γενική συνέλευση, τον κ. Κώστα Μπιζά.
Ο δήμαρχος Πάρου σε σχετική δήλωσή του, αναφέρει:
«Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έρχεται αντιμέτωπη με ένα ευρύ φάσμα φυσικών, περιβαλλοντικών και ανθρωπογενών κινδύνων και καταστροφών, οι επιπτώσεις των οποίων θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδεινωθούν στο μέλλον εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, με σημαντικές συνέπειες στην ανθρώπινη ζωή και υγεία, στην οικονομία, στο περιβάλλον και στον πολιτισμό.
Το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων, θα αποτελέσει έναν νέο φορέα Τεχνικής Βοήθειας και σημείο αναφοράς για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρέχοντας τους πληροφόρηση και τεχνογνωσία. Μέσα από τη λειτουργία του, θα μπορέσουν να αναπτυχθούν κοινές ικανότητες και δυνατότητες, που θα διασφαλίσουν ισχυρά συστήματα πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο, συμβάλλοντας στην πρόβλεψη, την έγκαιρη αναγνώριση και την πρόληψη των κινδύνων και των απειλών στην περιοχή ευθύνης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενδυναμώνοντας το έργο τους, για κοινωνίες ασφαλείς και ανθεκτικές.
Η νέα αυτή συλλογική προσπάθεια των Δήμων της χώρας μας, είμαι σίγουρος πως θα επιφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα, καθώς θα καταστεί δυνατό να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, όπως η απουσία συντονισμού μεταξύ των επιπέδων της διοίκησης, η έλλειψη επαρκούς σχεδιασμού μέτρων πρόληψης και ιεράρχησης προτεραιοτήτων, καθώς και η ανεπαρκής προσαρμογή στην αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης.
Κύριο μέλημα μας είναι, η προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και των υποδομών από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, καθώς αποτελούν αγαθά αναντικατάστατα».