Μπράβο μας!

Το νησί το ξεκοιλιάσαμε. Είναι το μεγάλο μας κατόρθωμα. Πρώτα ξεπουλήσαμε τη γη των πατεράδων μας, μετά ήρθε η πολεοδομία που εκδίδει αφειδώς άδειες κυρίως για παραθεριστικές κατοικίες και βίλες νεόπλουτων και μετά ήρθαν οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που χτίζουν μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα.

Αποτέλεσμα: έχουμε τη θλιβερή πρωτιά, ένα μικρομεσαίο νησί, όπως είναι η Πάρος να είναι πρώτο στην έκδοση οικοδομικών αδειών σε όλο το Νότιο Αιγαίο.

Μπράβο μας!

Στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης καταστρέφουμε έναν ωραίο τόπο. Τον παραδώσουμε σε ξένα προς το νησί συμφέροντα, που εξυπηρετούνται από το κράτος των Αθηνών, αφού αυτό έχει την κύρια ευθύνη για ό,τι συμβαίνει.

Και εμείς τι κάνουμε; Παραμένουμε απαθείς θεατές μια συντελούμενης καταστροφής, μαζεύουμε, όσα μπορούμε από τα σκουπίδια τους και αγοράζουμε μονάδες αφαλάτωσης, επειδή το φυσικό νερό του νησιού χρησιμοποιείται για να γεμίζουν τις πισίνες τους οι νεόπλουτοι που ενέσκηψαν και όσοι άλλοι τους μιμούνται.

Ο μεγάλος αριθμός επαγγελματιών που ασχολείται με την οικοδομή γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στο νησί και πιο είναι το μέλλον του. Το γνωρίζουν καλύτερα από όλους μας.

Σιωπά όμως και ανέχεται μια κατάσταση, επειδή το χρήμα είναι πολύ. Ίσως ο τζίρος από την οικοδομή να είναι μεγαλύτερος και από τον τζίρο του τουρισμού.

Στο μεταξύ εκπονείται ένα τοπικό πολεοδομικό σχέδιο που θα βάλει τάξη (;), όταν ο ταχύτατος ρυθμός που χτίζεται η Πάρος, δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο εφαρμογής του.

Εν ολίγοις καταστρέφουμε έναν τουριστικό τόπο στο όνομα μιας τουριστικής ανάπτυξης χωρίς όρια, που δεν λαμβάνει υπόψη, ότι το νησί μας έχει περιορισμένη έκταση και φυσικούς πόρους που εξαντλούνται ταχύτατα.

ΠΗΓΗ: ΩΡΑΙΑ ΠΑΡΟΣ