CBS: Συμφωνία για να στέλνουν οι ΗΠΑ μετανάστες στην Ελλάδα – Διαψεύδει ο Καιρίδης

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να παραπέμψει μετανάστες από τη Λατινική Αμερική για μετεγκατάσταση από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και την Ιταλία. Φαίνεται μάλιστα να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών για υποδοχή περίπου 500 μετανάστες σε κάθε μια από τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με δύο πηγές, που έχουν γνώση των σχεδίων του Λευκού Οίκου και μίλησαν στο CBS, η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ουάσιγκτον να αποθαρρύνει ανθρώπους από την Λατινική Αμερική να ταξιδεύουν προς τα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού.

Οι εν λόγω αξιωματούχοι που μίλησαν στο αμερικανικό δίκτυο ανέφεραν πως η πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει την υποδοχή από την Ελλάδα και την Ιταλία των μεταναστών που αιτούνται άσυλο μέσω των γραφείων μετανάστευσης, που δημιούργησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Τα εν λόγω κέντρα, επίσημα γνωστά ως Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας, επιτρέπουν σε ορισμένους μετανάστες από την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα να υποβάλουν αίτηση για να πάνε νόμιμα είτε στις ΗΠΑ, είτε σε άλλες χώρες.

Η Ελλάδα, η Ιταλία, ο Καναδάς και η Ισπανία φέρονται να έχουν συμφωνήσει στα σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν, δηλώνοντας πως θα μπορούσαν να υποδεχτούν ορισμένους μετανάστες. Μια από τις πηγές που μίλησε στο CBS, ανέφερε πως η Ιταλία και η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα φιλοξενήσουν έως και 500 μετανάστες η κάθε μία.

Σε συνέντευξή του στο CBS News την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας αναφέρθηκε στην συμφωνία λέγοντας: «Συνεργαζόμαστε με τον Καναδά, την Ισπανία και μόλις πρόσφατα με την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς για να φτάσουν τα άτομα στις χώρες τους, μακριά από τα χέρια των λαθρεμπόρων που απλώς επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα άτομα για να βγάλουν κέρδος».

Διαψεύδει ο Καιρίδης

Σύμφωνα με το CBS αρχικά εκπρόσωποι από την ελληνική κυβέρνηση δεν απάντησαν σε αιτήματα σχολιασμού, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ. Ωστόσο μετά την δημοσιοποίηση του θέματος και τον θόρυβο που προκλήθηκε, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι πως πρόκειται για «ψευδές δημοσίευμα».

Ισχυρίστηκε μάλιστα πως το αμερικανικό δίκτυο ουδέποτε επικοινώνησε με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να ζητηθεί η άποψή τους. «Είμαστε σε προεκλογική περίοδο, δεν είναι πολιτικά νεκρός χρόνος, κάποιοι μπορεί να θέλουν να προκαλέσουν εντυπώσεις», ισχυρίστηκε ο υπουργός.

Λίγο αργότερα προχώρησε και σε σχετική ανάρτηση στο Χ. «Το ρεπορτάζ του CBS είναι αναληθές. Δεν υπάρχει ούτε συμφωνία, ούτε αίτημα από τις ΗΠΑ για την επανεγκατάσταση νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα», αναφέρει και προσθέτει:

«Η ελληνική μεταναστευτική πολιτική είναι ξεκάθαρη και αποδίδει, παρά τις διεθνείς δυσκολίες. Αυστηρή προστασία συνόρων, με σεβασμό στον νόμο και την ανθρώπινη ζωή, και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και, ταυτόχρονα, διμερείς συμφωνίες εργασιακής κινητικότητας με φίλες χώρες για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας και προσέλκυση ταλέντων για την ανάδειξη της χώρας σε διεθνές ερευνητικό και τεχνολογικό κέντρο».

«Η πολιτική μας φέρνει αποτελέσματα όπως αποτυπώνεται στη χαμηλή πληρότητα του εθνικού συστήματος υποδοχής και ταυτοποίησης, ιδίως στις δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, και την επιτυχία του προγράμματος διευκόλυνσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους νόμιμους Τούρκους επισκέπτες εκεί, ως αποτέλεσμα της αυξημένης μας αξιοπιστίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr