Γιατί αποχωρούν οι εποχικοί εργαζόμενοι | 700 ευρώ για 14ωρη εργασία μέσω της πλατφόρμας JOBmatch της ΔΥΠΑ

Από τον περασμένο Μάιο που ξεκινούσε η τουριστική περίοδος, η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Τουρισμό και Επισιτισμό είχε καταγγείλει ότι οι νέες προσλήψεις ενόψει της σεζόν, προκειμένου να καλυφθούν 80.000 κενές θέσεις εργασίας, είχαν ως προϋπόθεση την παράκαμψη της πρόσφατης κλαδικής συλλογικής σύμβασης.

Έτσι, στη μεθοδική αποψίλωση του τουρισμού και της εστίασης από εργαζόμενους και επαγγελματίες αναφέρθηκε, μιλώντας στον ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου.

«Έχουμε μπει σε μία τουριστική σεζόν πολλά υποσχόμενη, τα μηνύματα δείχνουν πολύ καλές επισκεψιμότητες και πληρότητες. Ωστόσο, για άλλη μια χρονιά έχουμε 80.000 κενές θέσεις εργασίας, εκτοξεύοντας την εντατικοποίηση της δουλειάς, την παραβατικότητα, την καταπάτηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και της εργασιακής νομοθεσίας».

Ο Γ. Χότζογλου ανέφερε ότι ακόμα και εργοδότες που σέβονται την υπογραφή τους και θέλουν να εφαρμόζουν τη νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις έρχονται σε δύσκολη θέση λόγω της έλλειψης προσωπικού, ενώ τόνισε καταλήγοντας:

«Το ωράριο αυτή τη στιγμή ειδικά στα ξενοδοχεία είναι από 13 ώρες την ημέρα και πάνω χωρίς ρεπό. Ο μέσος μισθός είναι 1.200-1.300 ευρώ μεικτά (950-1.015 ευρώ καθαρά), έχουμε χάσει το 40% της αγοραστικής αξίας του μισθού λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Το επίδομα ανεργίας παραμένει στους τρεις μήνες αντί για τους πέντε και αυτός είναι ο κύριος λόγος αποχώρησης μεγάλου μέρους των εργαζομένων από την εποχική εργασία».

Τέλος, σύμφωνα με καταγγελίες που φτάνουν στην Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό και στο Επισιτισμό, οι αμοιβές για τις προσλήψεις μέσω της πλατφόρμας και της ηλεκτρονικής διαπραγμάτευσης πέφτουν ακόμα και στα 700 ευρώ για 10ωρη έως 14ωρη εργασία την ημέρα.