Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο | Τελικά υπάρχει Υπερτουρισμός;
/Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο Bloomberg τόλμησε να προφέρει μια «κακιά λέξη». ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ! Δε δασκαλεύτηκε σωστά μάλλον.
Τέτοιες λέξεις καταστρέφουν το αφήγημα άλλων «σπουδαίων» αντρών της πολιτικής σκηνής των νησιών μας. Όμως ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει. Δεν αναφέρθηκε μόνο ο κ. Μητσοτάκης στην αρνητική πλευρά της τουριστικής «ανάπτυξης». Πλάι στις επιστημονικές και ακαδημαϊκές φωνές που χρόνια εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για τη φέρουσα ικανότητα των νησιών μας,
Δήμαρχοι της νησιωτικής Ελλάδας, όσο κι αν παρακάμπτονται, τελικά μιλούν δημόσια για το μέλλον των νησιών. Δεν κρύβουν την απόγνωση στην οποία έχουν οδηγηθεί τα νησιά τους. Δεν «φταίει» μόνο η κρουαζιέρα, αλλά και η άναρχη, άμετρη εκμετάλλευση των περιοχών τους, χωρίς σεβασμό προς τα όρια του περιβάλλοντος. Στην ιδιαίτερη, πολυνησιακή περιοχή μας οι υποδομές χωλαίνουν (απαρχαιωμένα οδικά δίκτυα, ανεπαρκής υδροδότηση και ενεργειακή κάλυψη, υποστελεχωμένες δομές υγείας), χωρίς τις αντίστοιχες μελέτες που υποδεικνύουν και διαχειρίζονται τα όρια του φυσικού χώρου. Χωρίς υπηρεσιακούς ελέγχους από τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες. Χωρίς περιορισμό στην αδειοδότηση νέων τουριστικών μονάδων.
Όλα τα παραπάνω επιφέρουν υπερδόμηση, υποβάθμιση της βιοποικιλότητας και του τοπίου καθώς και την εξάντληση των υδάτινων πόρων, για τα οποία σε πολλά νησιά κρούουν το κώδωνα του κίνδυνου ήδη για το φετινό καλοκαίρι. Αυτό είναι το μοντέλου του ΜΗ βιώσιμου τουρισμού. Σήμερα οι τουρίστες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ποιοτικά και οι ντόπιοι/ες απλά μετρούν το χρόνο αντίστροφα μέχρι το τέλος κάθε σεζόν, σα «φυλακισμένοι».
Ας αναστοχαστούμε για το τι τουρισμό θέλουμε και για πόσο ακόμημπορούν να αντέξουν τα νησιά μας αυτή τη μορφή του. Νησιωτικές κοινωνίες και πολιτεία μαζί, ας διεκδικήσουμε ένα υγείες μοντέλο τουρισμού και όχι υπερτουρισμού - που κάποιοι λένε ότι δεν υπάρχει.
Γι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα η υιοθέτηση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για αειοφόρους προορισμούς, με υπευθυνότητα και αξιοποιώντας την επίσημη γνώση ακαδημαϊκών και φορέων. Στόχος μας η διασφάλιση του ελληνικού κάλλους των νησιών, η σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών, και όχι η ευκαιριακή αποκόμιση κέρδους με όποιο κόστος…