Μ. Αμπατζή: «Το 97% του νησιού ζει έμμεσα ή άμεσα από τον τουρισμό»
/Η πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Πάρου Αντιπάρου, Μάνια Αμπατζή, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «πρωινή Φωνή» στο ιντερνετικό ραδιόφωνο «Parosvoice.com».
Η κ. Αμπατζή μιλώντας για πολλά ζητήματα που αφορούν το κλάδο των ξενοδόχων, αλλά και των επιχειρηματιών, αρχικά αναφέρθηκε στην εικόνα που επικρατεί από τις κρατήσεις για τη φετινή τουριστική περίοδο, καθώς και στις ποιοτικές παροχές που υπάρχουν στο νησί παρά τα μεγάλα λειτουργικά κόστη.
Ακολούθως υπογράμμισε το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στη δημοπρασία των παραλιών, σχολιάζοντας παράλληλα γενικότερα την εικόνα της Πάρου από το περσινό καλοκαίρι μέχρι και σήμερα, καθώς και για τη δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου-Αντιπάρου, τόνισε τα εξής:
«Ουσιαστικά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος σηματοδοτεί και την έναρξη της πιο εντατικής περιόδου της φετινής σεζόν. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κρατήσεις, αλλά και με το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί, η χρονιά προβλέπεται να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, ενώ θεωρούμε ότι αν βοηθήσει και ο καιρός έχουμε περιθώριο να πάμε τη σεζόν μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Αυτά από άποψη κρατήσεων, γιατί κατά τα λοιπά τα έξοδα έχουν μεγεθυνθεί σε βαθμό που δεν επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μπορέσουν εύκολα να μειώσουν τις τιμές και να είναι λίγο πιο βιώσιμη η κατάσταση. Από την πλευρά μας προσπαθούμε κάθε χρόνο ν’ αναβαθμίζουμε το προϊόν μας, σαφώς όμως δεν μπορούν να απορροφώνται όλες οι αυξήσεις, ενώ ταυτόχρονα και μία τάση από το κεντρικό κράτος να επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο οι ξενοδοχειακές μονάδες με φόρους. Επίσης, εκτός από τα λειτουργικά κόστη, στα βασικά μας προβλήματα είναι και η εύρεση εξιδεικευμένου προσωπικού, που έχει να κάνει με πολλούς παραμέτρους».
Οι παραλίες
Για το θέμα των παραλιών η κ. Αμπατζή είπε:
«Το ότι καθυστέρησαν φέτος οι δημοπρασίες των παραλιών, αυτό είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα σε ορισμένα σημεία του νησιού να μην υπάρχει καθόλου ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων, το οποίο είναι για τις επιχειρήσεις, αλλά και για την εικόνα του νησιού.
Αυτή η παροχή, είτε μας αρέσει, είτε όχι, είναι μία ένδειξη ότι σεβόμαστε τον επισκέπτη μας, το οποίο προφανώς και πρέπει να γίνει μέσα στα πλαίσια του νόμου, αλλά πρέπει και ο νόμος να είναι ορθολογικά διατυπωμένος σε σχέση με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Δηλαδή, όταν λέμε ότι θα βάλουμε τάξη στις παραλίες, πρέπει να δούμε τι δίνουμε σε κάθε επιχείρηση και με ποια αναλογία. Επίσης, ένα ακόμη θέμα είναι ότι αντιμετωπίζονται όλα τα νησιά και όλες οι παραλίες με τον ίδιο τρόπο από το κράτος.
Ακόμα, σε συνεργασία με επιχειρηματίες του νησιού, η Ένωση Ξενοδόχων εδώ και καιρό πιέζει ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες για τις παραλίες και θεωρούμε πλέον ότι με τη συνδρομή ανθρώπων από το υπουργείο Οικονομικών καταφέραμε τις τελευταίες ημέρες να γίνουν εντατικές προσπάθειες προκειμένου να είναι έτοιμες όλες οι συμβάσεις.
Στην Πάρο ενώ το Κίνημα που δημιουργήθηκε ζητούσε να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στον δήμο, τελικά πέτυχε το ακριβώς αντίθετο. Κακώς το κεντρικό κράτος θεωρεί ότι μπορεί να αποφασίσει καλύτερα για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά τώρα αυτό είναι μία πραγματικότητα και σημειωτέων στον καινούργιο νόμο πρακτικά δεν έχει αλλάξει κάτι, πέρα από το ότι μεταφέρθηκαν τα θέματα από τον δήμο και τις ποινές που θα επιβάλλονται πλέον, οι προδιαγραφές για τις παραλίες παραμένουν ίδιες.
Στο σύνολο του νησιού, άλλωστε, πέρυσι ήταν δύο με τρεις οι περιπτώσεις όπου υπήρχε κακή έκφραση της επιχειρηματικότητας, οι υπόλοιποι επιχειρηματίες στο πλαίσιο του νόμου ή ίσως με κάποιες μικρές παρατυπίες, τηρούσαν τις προδιαγραφές και σε επίπεδο πρόσβασης και σε επίπεδο αποστάσεων.
Αυτό που μας στενοχωρεί είναι ότι βλέπουμε κι αυτή τη σεζόν να δημοσιεύονται πολλά αρνητικά άρθρα για την Πάρο, για το οποίο δεν βρίσκουμε τον λόγο. Είμαστε ένα νησί όμορφο, με παραδόσεις, ταυτότητα και νομίζω πλέον εμείς οι ίδιοι ν’ αναλάβουμε να προωθήσουμε το νησί μας με τον σωστό τρόπο.
Η Ένωση Ξενοδόχων έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια με συγκεκριμένους ανθρώπους να προωθήσουμε χαρακτηριστικά του νησιού που πρέπει να προβάλλονται και θα το δείτε άμεσα. Στην πρόθεσή μας αυτή είναι θετικός και ο δήμος, για να κάνουμε ότι μπορούμε να ανατραπεί η αρνητική χροιά που έχει δοθεί και να φανεί η αληθινή Πάρος. Έχουμε ένα νησί που έχει τα πάντα και το σημαντικότερο μέσα απ’ όλη την προσπάθεια είναι να μπορέσει όλο το νησί μαζί (πολίτες, φορείς, δήμος, επαρχείο) να χαράξουμε μία συγκεκριμένη πορεία και να προσκαλέσουμε τον κόσμο που εμείς θέλουμε -και όχι αυτούς που θα αποφασίσουν να έρθουν για να καταπατήσουν ή για να καταστρέψουν τον τόπο- ώστε να ζήσουμε βιώσιμα.
Προφανώς είμαστε ένα νησί με έντονη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και κάποια πράγματα πρέπει να μπουν σε σειρά, αλλά όχι να εστιάζουμε στο δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Όσο κι αν υπάρχουν φωνές που γκρινιάζουν για τον τουρισμό, το 97% του νησιού ζει έμμεσα ή άμεσα από τον τουρισμό».