Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Το θέατρο του παραλόγου με τα «πρόστιμα» από το υπουργείο Ναυτιλίας

Η υποκριτική στάση του υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία ταυτίζεται πλήρως με την πλήρη αδράνεια της κυβέρνησης μπροστά στο δυσθεώρητο κύμα ακρίβειας που βιώνουν τα νοικοκυριά, αποτυπώνεται στην ανακοίνωση σχετικά με τους ελέγχους για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κατά το χρονικό διάστημα από τις 7 Ιουνίου έως τις 16 του ίδιου μήνα, πραγματοποιήθηκαν 377 έλεγχοι σε επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία.

Κατά τη διάρκεια των εν λόγω ελέγχων βεβαιώθηκαν 7 παραβάσεις για παράλειψη ενημέρωσης της αρμόδιας Αρχής, σχετικά με μεταβολές των τιμών των εισιτηρίων.

Σημειώνεται ότι με βάση το νομικό πλαίσιο κάθε ακτοπλοϊκή εταιρία που προχωρά σε αυξήσεις στα εισιτήρια οφείλει «να ενημερώνει εγγράφως την αρμόδια αρχή για τις τιμές που εφαρμόζει, εντός τριών ημερών από την έναρξη ισχύος τους (κατά προέλευση προορισμό οικονομική θέση κατηγορία οχημάτων), καθώς και για οποιαδήποτε μεταβολή τους (μείωση, αύξηση) και διαφοροποίησή τους (εκπτώσεις, προσφορές)».

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση επιλέγει να μην κάνει το παραμικρό σχετικά με τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς αρκείται στα τυπικά που προβλέπει ο νόμος, επιβάλλοντας πρόστιμα όχι για το ύψος τελικών τιμών που αποτελούν βασικό ανασταλτικό παράγοντα για τις διακοπές αλλά επειδή οι εταιρίες δεν ειδοποίησαν εγκαίρως τις αρμόδιες αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα της διαδικτυακής πλατφόρμας Vivanoda, η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στη λίστα των χωρών με τα πιο ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καταλαμβάνοντας την 11η θέση, θέση την οποία κατείχε και το 2023.

Με βάση την ίδια έρευνα, ο δείκτης τιμών για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 3,6% σε σύγκριση με το 2023, ενώ καταγράφονται δρομολόγια όπως η διαδρομή Πάρος-Σύρος με αύξηση στην τιμή κατά 101%, μέσα σε ένα έτος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Σαρωτικούς ελέγχους, στο πλαίσιο παρακολούθησης των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, διενήργησε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μέσω των Λιμενικών Αρχών της επικράτειας, κατά το χρονικό διάστημα από 07/06/2024 έως και 16/06/2024.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 377 έλεγχοι σε Ε/Γ και Ε/Γ-Ο/Γ πλοία της ακτοπλοΐας και βεβαιώθηκαν επτά (7) παραβάσεις για παράλειψη ενημέρωσης της αρμόδιας Αρχής, σχετικά με μεταβολές των τιμών των εισιτηρίων (άρθρο 44 πργ. 13 του ν.4948/2022).

Παράλληλα, ξεκίνησε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων και των προβλεπόμενων προστίμων. Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν καθόλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου».

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ