Οι "Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Ν. Αιγαίο", για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας
/Η τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ασχολήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της με την προτεινόμενη τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την οποία σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε.
Επίσης, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι εργαζόμενοι/ες στις υπηρεσίες όλης της Περιφέρειας, μέσω αποστολής εγγράφων προς τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, συλλογικά ανέλυσαν τις ΔΕΚΑΔΕΣ λειτουργικές-διοικητικές ΑΣΤΟΧΙΕΣ της τροποποίησης, που τους/τις βρίσκουν αντίθετους/ες, όπως η παράκαμψη της αξιοκρατίας και του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα στην επιλογή των προϊσταμένων. Κυρίως όμως δήλωσαν τη δυσαρέσκεια τους προς την προσχηματικότητα της διαβούλευσης που επιβάλλει μια τόσο σημαντική θεσμική αλλαγή, την οποία αναγκαστικά παραδέχτηκαν και οι τρεις εισηγήτριες, αφού γίνονταν αποστολές σχολίων από συλλόγους και ομοσπονδίες υπαλλήλων - και συνεπώς αλλαγές- μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Το πολύμηνο (όπως διαπιστώνεται) αυτό πόνημα ξεκίνησε για να αντιμετωπίσει την τεράστια υποστελέχωση της ΠΝΑΙ και να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και ιδιαιτερότητες του πολυνησιακού μας τόπου. Ούτε το ένα ούτε το άλλο όμως εξυπηρετούνται από την πρόταση αυτή.
Δεν είναι καθόλου πειστική η τεκμηρίωση της κατάργησης, συγχώνευσης, συρρίκνωσης τμημάτων, που οδηγεί σε λειτουργική υποβάθμιση Υπηρεσιών, αλλά και των Επαρχείων. Επίσης, απαξιώνει εξειδικευμένους επιστήμονες-εργαζόμενους, οι αρμοδιότητες των οποίων πολλές φορές απαιτούν άμεση φυσική παρουσία σε «διπλανά» νησιά (με τις γνωστές όμως κακές διασυνδέσεις).
Δεν είναι καθόλου «σύγχρονη» οπτική η συγκεντρωτική, «αντι-αποκεντρωτική» συσσώρευση αλληλο-επικαλυπτόμενων αντικειμένων και αρμοδιοτήτων, χωρίς τη διεκδίκηση της στελέχωσης υπηρεσιών με εξειδικευμένους εργαζόμενους. Όλη αυτή η «βιαστική» και εσπευσμένη τροποποίηση βάζει σε κίνδυνο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της Κοινωνικής Μέριμνας, της Δημόσιας Υγεία, της πρωτογενούς παραγωγής, της υλοποίησης έργων κ.α.
Η συνταγματικά κατοχυρωμένη νησιωτικότητα από την άλλη, δικαιολογεί τη συνέχιση αντιστοίχισης τμημάτων και διευθύνσεων ανάμεσα στους ΔΥΟ νομούς με τις 13 περιφερειακές ενότητες, που απαρτίζουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ΑΝ ο στόχος είναι η εξυπηρέτηση των νησιωτών και νησιωτισσών «με τη μέγιστη δυνατή προσφορά προς τις τοπικές κοινωνίες των νησιών».
Η φιλοσοφία όμως που διέπει την προτεινόμενη ΟΕΥ καταρρίπτει αυτή την πρόφαση. Αφήνει πολλές γκρίζες ζώνες, πολλά ερωτηματικά, πολλά τρωτά σημεία και επιτρέπει τη δικαιολογημένη απόδοση της, σε αιτίες που είναι αντίθετες από τους επικαλούμενες, όπως η «καλλιέργεια Περιφερειακής συνείδησης».
Κανείς δε φοβάται τις αλλαγές και την «κινητικότητα». Αυτοί οι εργαζόμενοι των υποστελεχμένων υπηρεσιών που με ΗΡΩΙΣΜΟ έχουν σηκώσει το βάρος της Πανδημίας και της σκληρής δουλειάς για να μπορεί η σημερινή Περιφερειακή αρχή να δηλώνει περήφανη για το έργο της, αξίζουν της ευκαιρίας να συνομιλήσουν με την αιρετή και υπηρεσιακή διοίκηση με ΣΕΒΑΣΜΟ για τις κομβικές θεσμικές αλλαγές που θα προκύψουν στο χώρο εργασίας τους.
Αν υπήρχε τέτοιος σεβασμός, τότε με δημοκρατικότητα, η ψήφιση της τροποποίησης του ΟΕΥ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα είχε αναβληθεί και θα είχε ενεργοποιηθεί η γνωμοδοτική επιτροπή, όπως με ΚΟΙΝΗ λογική ζητούν ΟΛΟΙ οι σύλλογοι και ομοσπονδίες υπαλλήλων.
Μέσα στο Περιφερειακό συμβούλιο έχουμε αποδείξει ότι δεν υπηρετούμε τη «στείρα και αφοριστική» αντιπολίτευση. Είναι όμως υποχρέωση μας να δημιουργούμε συνθήκες εποπτείας και ελέγχου, όχι μόνο των παραδοτέων έργων, αλλά και των προθέσεων της Περιφερειακής Αρχής που θα καθορίσουν το μέλλον των νησιών μας, για τις οποίες πολλοί μιλούν και εμείς ως εκφραστές τους, τολμάμε να διατυπώνουμε.
Από το Γραφείο τύπου
29/6/24