Φιάσκο με τις καταγγελίες για τις καταγγελίες στις παραλίες για ομπρελοκαθίσματα

Το «myCoast» φτιάχτηκε ώστε να μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν παραβάσεις ή παραβιάσεις στις παραλίες της χώρας όπως καταπατήσεις, μπάζα και παράνομα ομπρελοκαθίσματα.

Όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαφήμισε την εφαρμογή, στις τυμπανοκρουσίες της ανέφερε πως στόχος του «MyCoast» είναι να συμβάλλει στη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις ακτές, στην ενίσχυση της διαφάνειας στην παραχώρηση των αιγιαλών, καθώς και στην οργανωμένη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ενώ, υπόσχονταν ότι με την χρήση της εφαρμογής θα ήταν θετικός ο αντίκτυπος στην προστασία του περιβάλλοντος.

Όμως όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν το τεράστιο φιάσκο, καθώς ενώ η εφαρμογή έχει «φορτώσει» με καταγγελίες πολιτών εντούτοις δεν υπάρχει κανείς να τις ελέγξει και να αποδώσει τις προβλεπόμενες ποινές ή να παρέμβει. Πιο συγκεκριμένα, οι καταγγελίες στην πλατφόρμα ανέρχονται στις 1.900 και αφορούν σε παραβιάσεις στις παραλίες, καταπατήσεις και παράνομα ομπρελοκαθίσματα.

Όμως όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η διαδικασία ελέγχου των καταγγελιών θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Η σχετική προθεσμία παρατάθηκε έως τις 28 Ιουνίου προκειμένου να ολοκληρωθούν σταδιακά και οι υπόλοιπες εκκρεμείς δημοπρασίες. 

Έτσι και σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έχει αναρτηθεί το 80% των προγραμματισμένων δημοπρασιών. Οι δε απευθείας συμβάσεις όμορων επιχειρήσεων, ξενοδοχείων λαμβάνουν απευθείας μίσθωση χωρίς δημοπρασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 10ημέρου.

Οι περιοχές που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο αριθμό καταγγελιών είναι οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και η Χαλκιδική, όμως κανείς δεν μπορεί να τους ελέγξει μέχρι τέλους του μήνα. Επιπλέον, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο οικονομικών δημιούργησαν μία εφαρμογή καταγγελιών που τελικά δεν αξιοποιείται.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τα μέσα Ιουλίου που τότε θεωρητικά θα αρχίσουν και οι έλεγχοι η χώρα μπαίνει σε ρυθμούς αυξημένης κίνησης τουριστών. Ενώ υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες απαιτείται να συνδεθούν στην εφαρμογή με προσωπικούς κωδικούς ΤaxisNet για να ολοκληρώσουν τη χρονοβόρα διαδικασία η οποία έχει χιλιομετρικό όριο και στο τέλος η καταγγελία τους να πέσει στο «βρόντο».

Επισημαίνεται ότι καταγγελία μπορεί να υποβληθεί μόνο μέσω κινητής συσκευής, η οποία βρίσκεται κοντά στο σημείο της εν λόγω παραχώρησης. Επιπλέον, μόνο μία καταγγελία, ανά τύπο καταγγελίας, μπορεί να υποβληθεί την ίδια ημέρα από την ίδια συσκευή και για την ίδια παραχώρηση.

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ