Η δυσώδης μπίζνα με τις ανανεώσιμες πηγές
/Το «κόλπο» με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το πήραν πρέφα πρώτοι οι τραπεζίτες. Μόλις αντιλήφθηκαν ότι το «περιβάλλον» είναι μια επικερδής μπίζνα, επένδυσαν τα λεφτά τους (δηλαδή την αποταμίευση των λαών) στην ανάδειξη του προβλήματος κι ύστερα εμφανίστηκαν μπροστά μας σαν σωτήρες που έχουν τη λύση. Ποια ήταν αυτή; Οι διαβόητες ΑΠΕ…
Γέμισαν ξαφνικά οι εφημερίδες και τα ΜΜΕ με δακρύβρεχτες αναλύσεις τοπικών τραπεζιτών -στην Ελλάδα διέπρεψε στον τομέα ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, μολονότι δεν φημιζόταν ποτέ για τις περιβαλλοντικές ανησυχίες του-, οι οποίοι αυτοβούλως ανέλαβαν ρόλο σταυροφόρου για τη σωτηρία του πλανήτη!
Στους διαδρόμους των Βρυξελλών όλοι γνώριζαν ότι οι Κοινοτικές Οδηγίες συντάχθηκαν στον πανίσχυρο Σύνδεσμο Γερμανικών Βιομηχανιών, όπου, εξαιτίας της κυριαρχίας των Κινέζων στα φωτοβολταϊκά, ρόλο ατμομηχανής διαδραματίζει η παραγωγή ανεμογεννητριών, όπως αυτές που υψώνονται σαν πένθιμοι σταυροί στα κατακα(η)μένα ελληνικά βουνά…
Χωρίς να βάλουν φράγκο από την τσέπη τους, όπως παρατηρεί ο Στέφανος Πράσσος (πρώην περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της «Αριστερής Συμπόρευσης για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»), οι εθνικοί τζαμπατζήδες των ΑΠΕ έκοψαν ή επωφελήθηκαν από τις πυρκαγιές χιλιάδων στρεμμάτων δάσους για να ανοιχτούν δρόμοι σε απάτητα μέρη και να εγκατασταθούν χιλιάδες ανεμογεννήτριες, ξεχέρσωσαν τη βλάστηση, στέρησαν χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων από τους κτηνοτρόφους, αφαίρεσαν χιλιάδες στρέμματα γόνιμης γης από την αγροτική παραγωγή, έδιωξαν τους μελισσοκόμους, έδιωξαν τα άγρια ζώα από τα βουνά και τα έστειλαν στα χωριά και στις πόλεις, για να ανακαλύψουν τώρα ότι δημιούργησαν μια «φούσκα» που πρέπει να σπάσει!
Όλη η επιχείρηση, όπως συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα, στήθηκε χωρίς σχέδιο, σχεδόν πειρατικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα χωρίς δίκτυα και εξαγωγές βρίσκεται 2η στον κόσμο στη διείσδυση των φωτοβολταϊκών και 7η στον κόσμο στην αξιοποίηση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.
Αν υλοποιηθούν όλα τα έργα ΑΠΕ που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα, το 2030 θα έχουμε πάνω από 72 GW εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ, ενώ το Εθνικό Σχέδιο προβλέπει 50,4 GW το 2050!
Το αποτέλεσμα; Παράγεται τόσο ρεύμα που το πετάμε γιατί δεν έχουμε τι να το κάνουμε. Μέσα στο 2023 «πετάχτηκαν στα σκουπίδια» 228.500 «πράσινες μεγαβατώρες», ενώ μόνο στο πρώτο τετράμηνο του 2024 πήγαν στα αζήτητα 308.000 ΜW/h. Οι διαχειριστές, λέει ο Στ. Πράσσος, υπολογίζουν ότι το 2030 θα «πετιούνται στα σκουπίδια» περίπου 20.000.000 πράσινες μεγαβατώρες (20 TW/h) επειδή ούτε να τις αξιοποιήσουμε μπορούμε ούτε να τις εξάγουμε κι ας λέει όσα ψέματα θέλει ο στρεψοδίκης Κ. Μητσοτάκης, που έκλεισε πριν την ώρα τους τα λιγνιτωρυχεία για χατίρι των Γερμανών.
Δεν έχουμε σωτηρία. Γιατί κάθε φορά που τοπικές κοινωνίες ξεσηκώνονται στα κυβερνητικά σχέδια βάναυσης αλλοίωσης του τόπου τους για εγκατάσταση και νέων ανεμογεννητριών πηγαίνουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και τους χτυπάνε συγκαταβατικά στην πλάτη λέγοντας «έχετε δίκιο, θα έπρεπε να είσαστε κι εσείς στο κόλπο».