ΠΡΟΣΟΧΗ! Μέγιστο πρόβλημα με το νερό στην Πάρο | Ρεκόρ κατανάλωσης τον Ιούλιο

Έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ η κατανάλωση νερού στην Πάρο, καθώς η κατανάλωση τον Ιούλιο έφτασε τα 504.708m³ που είναι η μεγαλύτερη μηνιαία ποσότητα νερού που έχει καταγραφεί από τη ΔΕΥΑΠ μέχρι σήμερα! (Βλ.: γράφημα).

Έτσι, τον φετινό Ιούλιο χρειάστηκε να παράξουμε 9% παραπάνω νερό από πέρυσι, για να καλύψουμε την ζήτηση. Ο προβληματισμός μεγαλώνει ακόμα περισσότερο για τον Αύγουστο που διανύουμε αφού τον περσινό Αύγουστου η κατανάλωση ανήλθε στα 482.097m³!

Σημειώνουμε ακόμα, ότι από το ιστορικό ρεκόρ του Ιουλίου 2024 με την κατανάλωση των 504.708m³, τα 89.137m³ προήλθαν από τις αφαλατώσεις (17,67%). Επίσης, να σημειώσουμε ακόμα, ότι η νέα μονάδα αφαλάτωσης στο Καμινάκι, που τοποθετήθηκε προ ημερών και οι εργασίες για τη συναρμολόγηση και την ενεργοποίησή της συνεχίζονται και αναμένεται η λειτουργία της μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα καλύψει πάνω από το 25% των αναγκών της περιοχής. Το συνολικό κόστος για την εγκατάσταση έφτασε τις 300.000 ευρώ και αναμένεται να καλυφθούν τα 165.000 ευρώ από το υπ. Ναυτιλίας και τα υπόλοιπα από ιδίους πόρους.

Επίσης, έχουν δρομολογηθεί ενέργειες για την εγκατάσταση μεγάλης κεντρικής μονάδας φίλτρανσης και διύλισης του νερού στη δεξαμενή Τζάνε, η οποία θα βοηθήσει στον περιορισμό του φαινομένου της θολότητας που εμφανίστηκε στις γεωτρήσεις της περιοχής. Το φαινόμενο της θολότητας οφείλεται κυρίως στην υπεράντληση και στον χαμηλό υδροφόρο ορίζοντα αλλά και την κακή χρήση του νερού της περιοχής από ιδιώτες και αγρότες. Η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα στις δύο βασικές γεωτρήσεις του Δρυού έχει κατέβει φέτος στα -23,4m κάτω από την στάθμη της θάλασσας! Το συγκεκριμένο έργο θα στοιχίσει +- 100.000 ευρώ και θα καλυφθεί από ιδίους πόρους.

Τέλος, η κατάσταση με την κατανάλωση νερού στην Πάρο εξελίσσεται αρκετά αρνητικά παρά τις παραινέσεις της ΔΕΥΑΠ και τα συνεχή μηνύματά της προς του καταναλωτές. Όταν ανοίξουμε όμως κάποια στιγμή τη βρύση και δεν τρέχει νερό ή αυτό έχει θολότητα από τον βούρκο του χαμηλού πλέον υδροφόρου ορίζοντα, ίσως ορισμένοι ξανασκεφτούν την κατάσταση…