Προβλήματα στην Κίνηση Πολιτών Πάρου

Πέρυσι το καλοκαίρι η κίνηση πολιτών για τις ελεύθερες παραλίες πέτυχε σπουδαία πράγματα . Μπορεί ο νόμος που ψηφίστηκε στη βουλή να μην ήταν αυτό που ακριβώς επιδιώκαμε, όμως αυτός ο νόμος που είναι δυσμενέστερος από τον προηγούμενο, σε γενικές γραμμές  εφαρμόζεται. Οι επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο ποσοστό τους έχουν συμμορφωθεί. Υπάρχουν περιστασιακές παραβάσεις του νόμου. Αυτές ελέγχονται από τους πολίτες, μέσω της εφαρμογής mycost, από τους δήμους και θα έπρεπε να ελέγχονται και από την κίνηση πολιτών.

Σχετικά με τίς δράσεις και ενέργειες της Κίνησης Πολιτών τα εξής:

Α. Στην ανακοίνωση κάλεσμα για την κινητοποίηση στη Χρυσή Ακτή, αναφέρεται ότι αυτή γίνεται σαν πρόσκληση της συνέλευσης. Η ανοιχτή αυτή συνάντηση (δηλ μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει) που γίνεται κάθε δεύτερη Παρασκευή σε καμία περίπτωση ΔΕ μπορεί να ονομασθεί συνέλευση «μικρή», «μεγάλη» κλπ. Οι συνελεύσειςγίνονται, όπως αποφασίσαμε στην τελευταία συνέλευση μας (19-05-2024),  ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ το χρόνο και έχουν ρόλο αποφασιστικό . Η συνάντηση αυτή, είναι ένα όργανο καθαρά συντονιστικό για τις δράσεις της κίνησης, σχετικά με τις παραλίες. Όσοι επιθυμούν συνελεύσεις αποφασιστικού χαρακτήρα που θα αλλάζουν τις κατευθύνσεις της κίνησης, ας συγκαλέσουν έκτακτη συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουμε συνολικά πως θα πορευτούμε και ποιες νέες πρωτοβουλίες θα πάρουμε.

Β. Η θεματολογία του συντονιστικού, σε καμία περίπτωση δεν είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης, τουλάχιστον σε όσα μέλη του συντονιστικού έχουμε δώσει τα ονόματα μας και συμμετέχουμε ενεργά. Καθορίζονται, άγνωστο από ποιους μία ημέρα πριν την σύγκληση του, χωρίς τη δυνατότητα προετοιμασίας από όσους δεν είναι ενημερωμένοι.

Γ. Υπάρχουν σοβαρές παραβάσεις σχετικά με περιορισμούς στην ελεύθερη πρόσβαση (μαντρότοιχοι, εμπόδια, άνοιγμα οδών πρόσβασης κλπ) στις ακτές. Κάποιοι προσπαθούν κατά παράβαση του νόμου, να μετατρέψουν σε ιδιωτικές, για τα οποία η κίνηση δεν κάνει οτιδήποτε.

Δ. Έχουμε κάνει δράσεις στο Φάραγγα και τη Βαγιά για τα αποτελέσματα των οποίων, κανείς από την κίνηση δεν ασχολείται.

Σε σχέση με την κινητοποίηση της ερχόμενης Κυριακής 11-06-2024 στη Χρυσή Ακτή:

Α. Η παραλία δεν έχει ορισθεί / χαρακτηρισθεί ως τόπος ωοτοκίας της χελώνας καρέτα καρέτα. Πριν από πολλά χρόνια, έγινε μια ωοτοκία, η οποία προστατεύτηκε. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και τυχαίο, δεδομένου ότι τα νερά της Χρυσής ακτής είναι «κρύα» και μάλλον αποτρεπτικά για την ωοτοκία. Έκτοτε δεν καταγράφεται ΚΑΝΕΝΑ τέτοιο γεγονός. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να κάνουμε κινητοποίηση για την προστασία της καρέττα–καρέττα, πολύ περισσότερο στηριζόμενοι σε μια ανάρτηση στα social media, όπου κάποιος αναφέρει ότι είδε χελώνα στη θάλασσα.

Β. Εκτεταμένη παραβατικότητα με μηχανοκίνητα θαλάσσια σπορ δεν υπάρχει. Έχει δοθεί μια άδεια σε επιχείρηση για 3 tubes. Tα άλλα σκάφη στην περιοχή είναι των δύο επιχειρήσεων wind serfγια σωστικές παρεμβάσεις, ίσως και κάποιων ελάχιστων ιδιωτών.

Γ. Στην παραλία (στις αμμοθίνες) υπάρχουν ανέγγιχτες συστάδες από κρινάκια της άμμου, στα οποία δεν παρατηρείται κάποια εκτεταμένη καταστροφή. Στην παραλία που είναι οι λουόμενοι δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν κρινάκια λόγω των θαλάσσιων κυματισμών κατά το χειμώνα.

Δ. Εκτεταμένη πρόσφατη αλλοίωση των αμμολίθων δεν υπάρχει. Μια επιχείρηση επιαμμοθίνης αδειοδοτήθηκε να τοποθετηθεί εκεί, παρά τις διαμαρτυρίες του ιδιοκτήτη.

Ε. Η αλλοίωση / περιορισμός / παρεμβάσεις στον υγροβιότοπο έχουν συντελεστεί τουλάχιστον μια δεκαετία πριν. Το υπόλοιπο τμήμα του «λειτουργεί» κανονικά κατά τους χειμερινούς μήνες.

ΣΤ. Καταστροφή στα λιβάδια ποσειδωνίας δε μπορεί να υπάρχει από τα wind serfs ή άλλες δραστηριότητες στην επιφάνεια της θάλασσας. Καταστροφές γίνονται ή από ανεμότρατες ή από άγκυρες ή ανθρωπογενείς δραστηριότητες στο βυθό.

Με βάση τα παραπάνω τίθεται ένα σοβαρό ερώτημα:

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΖΗΤΑ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ;

Ποιο αποτέλεσμα προσδοκά, εκτός από την κινητοποίηση για την κινητοποίηση;

Εάν το συντονιστικό επιθυμεί τη μετεξέλιξη της Κίνησης πολιτών για ελεύθερες παραλίες, σε ένα περιβαλλοντικό, οικολογικό ή οποιασδήποτε άλλης μορφής σωματείο, ας το θέσει στη γενική συνέλευση και εκεί να αποφασισθεί.

Οποιοσδήποτε όμως, θελει αυτή την εξέλιξη μπορεί να το κάνει, χωρίς να χρησιμοποιεί την κίνηση, για την προσωπική του προβολή / αυτοεπιβεβαίωση, ούτε να επωφελείται από την ονομασία και τη δυναμική της.

Γιατί αυτά ανήκουν σε όλους τους παριανούς.

Σε όλους εμάς που κινητοποιηθήκαμε πέρυσι και πετύχαμε, γιατί είχαμε μια συμπεριφορά σοβαρή και υπεύθυνη.

Σε ότι με αφορά λόγω των δυσλειτουργιών που προανέφερα και τις ελαφρότητας λήψης των αποφάσεων και επειδή διαβλέπω μια μετεξέλιξη της κίνηση πολιτών σε κάτι, για το οποίο δε συμφωνώ, παραιτούμαι από μέλος του συντονιστικού και παραδίδω το ταμείο της κίνησης (203,5 ευρώ) σε μέλος του συντονιστικού.

Σταύρος Στέλλας

ταμίας της κίνησης πολιτών για ελεύθερες παραλίες