Μεταφορικό Ισοδύναμο: Επιτέλους αντιπολίτευση στις Κυκλάδες!

Ο έντιμος βουλευτής ΝΔ Κυκλάδων, Μάρκος Καφούρος, είναι ο μόνος βουλευτής στον Νομό μας (από τους τέσσερις της ΝΔ), που έκανε ερώτηση στη Βουλή, για την καθυστέρηση στην πληρωμή του μεταφορικού ισοδύναμου των επιχειρήσεων με έδρα τις Κυκλάδες.

Ο κ. Καφούρος κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών. Όπως αναφέρει σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί, τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχουν πληρωθεί για το Μεταφορικό ισοδύναμο οι επιχειρήσεις, για τις δαπάνες που ανάγονται στο 2ο εξάμηνο του 2022. Επίσης, δεν έχει ανακοινωθεί αρμοδίως κανένας επίσημος προγραμματισμός για την καταβολή του.

Τονίζει ότι η έγκαιρη καταβολή αποτελεί κομβικό ζήτημα επιβίωσης των νησιωτικών επιχειρήσεων που επωμίζονται τη σημαντική αύξηση του μεταφορικού κόστους και των υψηλών ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Ο βουλευτής Κυκλάδων ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

1. Πότε θα καταβληθούν τα οφειλόμενα ποσά, ώστε να δοθεί μια άμεση λύση στην καταβολή των ποσών του μεταφορικού ισοδύναμου των επιχειρήσεων στις Κυκλάδες για τα έτη 2022 και 2023 που βρίσκονται σε πολύμηνη καθυστέρηση;

2. Σε ποια μέτρα και πολιτικές αποφάσεις, ενδεχομένως θα προβείτε με στόχο την αντιμετώπιση των αρρυθμιών στην απόδοση και την έγκαιρη καταβολή του μεταφορικού ισοδύναμου στις κυκλαδίτικες επιχειρήσεις;

Άλλες αντιδράσεις

Τα κόμματα στη βουλή έχουν αντιδράσει έντονα για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου από το 2022.

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Δωδεκανήσου, Γιώργος Νικητιάδης έφερε το θέμα στη βουλή με δυο ερωτήσεις του χαρακτηρίζοντας τις απαντήσεις που έλαβε αντιφατικές και αόριστες από τα αρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του βουλευτή Αλέξανδρου Αυλωνίτη, έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση, τονίζοντας ότι η νησιωτικότητα αποτελεί συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα και οι καθυστερήσεις αυτές πλήττουν σοβαρά τα εισοδήματα των νησιωτών.

Τι υποστηρίζει το υπουργείο

Το υπουργείο Ναυτιλίας στις απαντήσεις των ερωτήσεων του κ. Νικητιάδη αναφέρει ότι εντοπίστηκαν «δεδομένα πρωτοφανή (υπερβολική αύξηση των αιτήσεων χρηματοδότησης σε συγκεκριμένες κατηγορίες αιτήσεων), τα οποία δεν συνάδουν με τα μέχρι τώρα στοιχεία της δράσης του Μεταφορικού Ισοδύναμου και ότι υπάρχουν ενδείξεις καταστρατήγησης του μέτρου».

Ειδικότερα, τονίζει πως «κρίθηκε αναγκαία η διενέργεια ενός έκτακτου διευρυμένου διοικητικού ελέγχους στις επιχειρήσεις με αιτούμενο ποσό χρηματοδότησης 2.000 ευρώ και άνω, ήτοι σε 10.611 επιχειρήσεις σε όλα τα νησιά της Ελληνικής Επικράτειας όπου εφαρμόζεται το μέτρο», με τον βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠαΣοΚ να σχολιάζει τον εν λόγω έλεγχο ως ένα «μόνιμο άλλοθι για την Κυβερνητική ανικανότητα ή την έλλειψη βούλησης για να εξοφληθούν οι νησιώτες μας για τα ποσά που τους οφείλονται».