Τα Τέμπη και τα αυτονόητα | Του Στ. Στέλλα

Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό σε πρωτοφανείς συγκεντρώσεις βρέθηκαν στις πλατείες, προκειμένου να απαιτήσουν να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Το πόρισμα της επιτροπής με σαφήνεια ξεκαθαρίζει ότι:

α) Υπάρχουν υπηρεσιακές ευθύνες β) Η υποστελέχωση  δημιούργησε  κενά λειτουργίας. γ) Η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που επιβλήθηκε με το 2ο μνημόνιο ήταν μια αποτυχία.  Η Hellenictrainδεν ενδιαφερόταν για την ασφάλεια και τη σωστή λειτουργία της επιχείρησης που «αγόρασε». δ) Η έκρηξη προήλθε από καύσιμο (άγνωστης προέλευσης) περίπου 2,5 τόνων, παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί ελαίων των μηχανών. δ) 5-7 άτομα πέθαναν λόγω της φωτιάς. Αυτό δημιουργεί ευθύνες κακουργηματικού χαρακτήρα. ε) έγιναν παραλείψεις και παρεμβάσεις στο πεδίο, που αλλοίωσαν τα στοιχεία και δυσκολεύουν την έρευνα.

Βεβαίως στις αρμοδιότητες της επιτροπής δεν ήταν να καταλογίσει πολιτικές ευθύνες . Όμως αυτό το τελευταίο, είναι ο κρίσιμος παράγοντας για τον οποίο εγκαλεί και ψέγει η κοινωνία την κυβέρνηση. Διότι μέχρι το δυστύχημα, από το 2019, υπήρξαν 27 καταγεγραμμένα περιστατικά ατυχημάτων, τα οποία αγνόησε ο κ. Καραμανλής. Επίσης είχε έγκαιρα, εγγράφως προειδοποιηθεί, από αρμόδιους φορείς.

Μετά τις τεράστιες υπερκομματικές διαμαρτυρίες τι ακριβώς δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση;

Το γεγονός ότι οι πολίτες βγαίνουν στις πλατείες για να διεκδικήσουν τα θεσμικά αυτονόητα, δεν τους προβληματίζει;

Ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο έκανε αναφορά σε ανεπάρκειες και κακοδαιμονίες του κρατικού μηχανισμού. Μα ο ίδιος κυβερνά 6 χρόνια και η παράταξη του δεκαετίες.

Τη θεσμική κρίση η οποία αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, ποιος τη δημιούργησε; Οι πολίτες;

Τα μπαζώματα, την παρωδία της εξεταστικής επιτροπής στη βουλή;

Μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, γίνεται πλέον ξεκάθαρο, ότι όσο μεγάλη και να είναι η ενεργοποίηση του επικοινωνιακού μηχανισμού της κυβέρνησης, η κοινωνία δε θα ανεχθεί τη συγκάλυψή και τη μη απόδοση δικαιοσύνης. Η κοινωνία καταλαβαίνει οτιη κυβέρνηση λειτούργησε και λειτουργεί με γνώμονα την πολιτική της επιβίωση. Όμωςη κυβέρνηση Μητσοτάκη εκλέχτηκε το 2019 και το 2023 υποσχόμενη, ευλαβική προσήλωση στο θεσμικό πλαίσιο. Η διακυβέρνησή της αντίθετα χαρακτηρίζεται από αντιδημοκρατικές και αντιθεσμικές μεθοδεύσεις.

Για αυτό τα όσα συνέβησαν με τα Τέμπη δεν συνιστούν την εξαίρεση αλλά την επιβεβαίωση του κανόνα. Δηλαδή, μιας διακυβέρνησης που καθοδηγείται από καθεστωτικές λογικές.

Χρέος λοιπόν των πολιτών κάθε κομματικής προέλευσης, με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών, είναι να απαιτήσουμε επιτέλους ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ, ανεπηρέαστοι και ελεύθερα.

Ειδικά οι λειτουργοί της δικαιοσύνης θα πρέπει να παίρνουν τις αποφάσεις τους όχι με βάση τις υποδείξεις και τα κυβερνητικά θέλω, αλλά αμερόληπτα, με βάση το σωστό και δίκαιο.

Αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας γιατί μόνο έτσι θα αποκαταστήσουν ξανά το κύρος της.

Σταύρος Στέλλας

1/3/2025