Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Αριστείδης Κυπριανός
/Ο Αριστείδης Κυπριανός γεννήθηκε στην Πάρο το 1830 από τον Ιωσήφ ή Ζέππο Κυπριανό και τη Μαρία, το γένος Καμπάνη. Ήταν συγγενής και με την οικογένεια Κυπραίων. Δύο χρόνια πριν τη γέννηση του έχασε τον αδερφό του Ιωάννη, που εμπορεύονταν στη Βλαχία.
Σε μικρή ηλικία έμεινε ορφανός από τη μητέρα του και ανατρέφεται από την πατρική μέριμνα και φροντίδα. Ο πατέρας του πριν την επανάσταση ήταν έμπορος στην Κωνσταντινούπολη, χάνοντας το 1821 την περιουσία του. Στην Πάρο εκλέγεται πληρεξούσιος αντιπρόσωπος στη δεύτερη εθνική συνέλευση στο Άστρος.
Ο Αριστείδης αφού τελείωσε την πρώτη εκπαίδευση στο σχολείο της Πάρου, το 1847-49 παρόλο της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, εγγράφεται στο γυμνάσιο της Σύρου, όπου αναδεικνύεται άριστος μαθητής. Στη συνέχεια εγγράφεται στο Εθνικό Πανεπιστήμιο όπου αριστεύει (1855) στη Φιλοσοφική Σχολή και με έξοδα της κυβερνήσεως μεταβαίνει στη Γερμανία, για υψηλότερη και τελειότερη μόρφωση. Εκεί διέτριψε όλη την τετραετία στα φιλολογικά μαθήματα στη Λειψία.
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα διορίζεται Γυμνασιάρχης Αθηνών, αφού είχε ήδη διατελέσει καθηγητής σε Σύρο, Καλαμάτα και Τρίπολη. Την περίοδο αυτή θα διακριθεί ως φωτεινός διδάσκαλος με ισχυρή και οξεία διάνοια, φαινόμενο εκπαιδευτικού λειτουργού και για αυτό ο θάνατος του στις 16 Μαρτίου 1869 σε ηλικία 39 ετών θα θεωρηθεί ως εθνική απώλεια και θρηνήθηκε από όλους τους διανοούμενους και τους ανθρώπους τον γραμμάτων. Ελεγεία γράφτηκαν για τον Κυπριανό, για την αρετή του, την φιλομάθεια του και την υψηλή του μόρφωση.
Έργα του: «Τα απόρρητα του Ισοκράτους», «Περί των ελληνικών του Ξενοφώντος», «Η Ιστορία της Ελληνικής Φιλολογίας» στα γερμανικά. Μελέτες για το έργο του έχουν γίνει από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών.
Πηγές: «Παριανά» τευχ. 10,11,13,122
Η οδός ξεκινάει από την οδό «Στρατηγού Ιπποκράτη Αθ. Παπαβασιλείου», έως την οδό «Αγίας Θεοκτίστης».
Χριστόδουλος Μαούνης
Μέλος της Επιτροπής Ονοματοδοσίας Παροικίας