Η Υγεία νοσεί βαριά και στα νησιά του Αιγαίου | Της Καίτης Γιαννακά
/Με υποβαθμισμένες, υποστελεχωμένες και απαξιωμένες όλες τις δομές της Α/θμιας και Β/θμιας φροντίδας υγείας στα νησιά «αποχαιρετά» η κυβέρνηση Μητσοτάκη την εξουσία. Αφήνει πίσω της σε ερείπια όλες τις δομές υγείας, που θυμίζουν την εποχή της «ξεχασμένης Ελλάδας».
Οι ελλείψεις γιατρών σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών του Αιγαίου είναι εκρηκτικές, υπερεφημέρευση, δυσλειτουργία, κλειστές κλινικές, δραματική έλλειψη υγειονομικού προσωπικού και γιατρών, υποβάθμιση όλων των υπηρεσιών, με ένα γιατρό στις βασικές ειδικότητες, όπου υπάρχει κι αυτός. Τα προβλήματα αναμένεται να μεγιστοποιηθούν με την αύξηση του πληθυσμού το Πάσχα και το καλοκαίρι, προειδοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ. Κατά τα άλλα ο τουρισμός είναι η «βαριά μας βιομηχανία» και ο αρμόδιος Υπουργός κομπάζει για το πρωτοφανές κύμα τουρισμού, που αναμένεται το επόμενο διάστημα κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα.
Τα Σωματεία των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Σύρου, βρίσκονται τα δυο τελευταία χρόνια σε διαρκείς μαζικές κινητοποιήσεις, για τη δραματική υποστελέχωσή του, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει πλέον ακόμη και στις βασικές απαιτήσεις, παρά τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες. Οι ελάχιστες προκηρύξεις γιατρών αποβαίνουν άγονες και το Υπουργείο προσπαθεί με μπαλώματα, με μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών από νησί σε νησί, συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς, να εξωραΐσει την κατάσταση.
Τόσο το Νοσοκομείο Σύρου, που αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο νοσοκομείο του νεοελληνικού κράτους (1825), όσο και τα Νοσοκομεία Νάξου και Σαντορίνης, αλλά και τα Κέντρα Υγείας των ναυαρχίδων του τουρισμού στη Μύκονο και την Πάρο και των άλλων νησιών είναι υποβαθμισμένα. Ως προς το ΕΚΑΒ, το πλωτό μέσω πρώτων βοηθειών του λιμενικού, που εδρεύει στη Νάξο, πολλούς μήνες τώρα δεν ταξιδεύει. Ο λόγος παραμένει άγνωστος και οι διακομιδές περιστατικών στη Σύρο γίνονται με ιδιωτικό πλωτό μέσο.
Παρά τις διαρκείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, αλλά και των φορέων της Σύρου και των άλλων νησιών, η κυβέρνηση κωφεύει και η διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου απαντά επιμένοντας στην τακτική των μετακινήσεων γιατρών από νησί σε νησί και σε συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς για κάλυψη κάποιων κενών θέσεων. Η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ στις Κυκλάδες υλοποιείται μεθοδικά.
Το γεγονός ότι οι γιατροί που διορίζονται στο ΕΣΥ δεν επιλέγουν τις νησιωτικές δομές υγείας δεν απασχολεί την κυβέρνηση, αντίθετα κατηγορεί τους γιατρούς ότι δεν ανταποκρίνονται ενώ τους δίνουν 1800 ευρώ επί πλέον το μήνα. Όμως το «κίνητρο» αυτό, συνιστά απόπειρα εξαπάτησης τόσο των γιατρών, όσο και της κοινής γνώμης. Το «κίνητρο» αυτό αφορά μόνο τα ακριτικά νησιά και αναφέρεται στην ημερήσια αποζημίωση εκτός έδρας (οδοιπορικά, διατροφή κ.λπ.).
Αντί των 40 ευρώ την ημέρα που παίρνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ως αποζημίωση, όταν μετακινούνται εκτός έδρας, στους γιατρούς δίνουν 60 ευρώ, όταν μετακινούνται στα ακριτικά νησιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (δηλαδή από 1200 ευρώ, ο γιατρός που θα μετακινηθεί για ολόκληρο μήνα, θα πάρει 1800 ευρώ).
Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο συνταγματικά κατοχυρωμένος θεσμός της νησιωτικότητας, έχει ακυρωθεί στην πράξη. Το κόστος ζωής στα νησιά, που είναι αυξημένο πάνω από 30% σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, λειτουργεί αποτρεπτικά για το διορισμό γιατρών στα νησιά, γιατί ο μισθός τους δεν επαρκεί ούτε για τα στοιχειώδη (στέγη, διαβίωση). Επί πλέον οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και οι μονοπρόσωπες ειδικότητες, όπου υπάρχουν κι αυτές, λειτουργούν αποτρεπτικά για νεοδιοριζόμενους κυρίως γιατρούς. Με 700 ευρώ τον μήνα δεν μπορεί να ζήσει στο νησί ένας νοσηλευτής.
Για όλους αυτούς τους λόγους στους πίνακες επικουρικού προσωπικού του Υπουργείου Υγείας δεν υπάρχουν γιατροί ενδιαφερόμενοι για τις δομές υγείας των νησιών.
Στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι η απαξίωση του ΕΣΥ στα νησιά, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την δραστηριοποίηση ιδιωτικών ιατρικών κέντρων, που ήδη έχουν ιδρύσει παραρτήματα σε πολλά νησιά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η νέα Προοδευτική κυβέρνηση, από της 22 Μαΐου έχει σχέδιο, κοστολογημένο, για την αναβάθμιση των δομών Υγείας στα νησιά, το «Νέο ΕΣΥ», μέσα από το οποίο θα αναδειχτεί το «νησιωτικού ΕΣΥ», με μέτρα όπως το «Υγειονομικό Ισοδύναμο», όπως το έχει προσδιορίσει ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις, με κίνητρα ουσιαστικά, για την προσέλκυση γιατρών στα νησιά.
Κατερίνα Γιαννακά
Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου-Κυκλάδες, αναπληρώτρια συντονίστρια στο τμήμα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.