«Υπάρχει φιλότιμο;»

PRWTO_THEMA_1.jpg

Τη φετινή χρονιά όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες στην Πάρο μίας πρωτοφανούς κατάστασης με τα απορρίμματα στο νησί και της απαράδεκτης εικόνας που παρουσιάζεται σε κεντρικούς δρόμους, αλλά και τα στενά των οικισμών.

Το θέμα εκτός φυσικά του τομέα υγιεινής που ενδιαφέρει όλους μας, εγείρει κι άλλα ζητήματα για τον τρόπο περισυλλογής των απορριμμάτων, αλλά και του σχεδιασμού που έχει γίνει.

Υπό τον τίτλο: «Υπάρχει  φιλότιμο;», ο εκπαιδευτικός και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου», Φραγκίσκος Κεφάλας, υποστηρίζει:

«28/06/2020. We Ready, στο «γνωστό» σημείο της Ν.Α. Πάρου, ένα από τα δεκάδες «γνωστά» σημεία που λειτουργούν ως μικρές χωματερές σε ολόκληρο το νησί. 

Ποιος νομίζεται ότι περνάει τουλάχιστον τέσσερις φορές την ημέρα από το συγκεκριμένο σημείο; Όσοι γνωρίζουν την περιοχή ξέρουν, για τους υπόλοιπους θα πούμε ότι δεν είναι άλλος από τον «πες μου τι να κάνω», δήμαρχο Πάρου. 

Δεν υπάρχει λοιπόν ελπίδα σε αυτόν τον τόπο. Αν ο δήμαρχος βλέπει καθημερινά αυτό το χάλι, αυτήν την εικόνα ΝΤΡΟΠΗΣ και δεν κάνει ΤΙΠΟΤΑ τότε οι πολίτες τι θα κάνουν; Θα ακολουθήσουν. Αυτό δυστυχώς είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι εικόνες αυτές έχουν γίνει συνήθεια, και αποτελούν το άλλοθι για τους ασυνείδητους ώστε να κάνουν την δουλειά τους. Κατά καιρούς όταν λες σε κάποιους ότι αυτό που κάνουν είναι παράνομο σου λένε: «αφού το κάνουν οι άλλοι γιατί να μην το κάνω εγώ;».

Το πρακτικό ζήτημα

Πρακτικά το μόνο που κάνει η δημοτική αρχή για τη λύση του προβλήματος είναι να  ξοδεύει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την περισυλλογή (χωρίς καθόλου διαλογή), ενώ δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από πρόστιμα (κάποια λίγα πρόστιμα που μπήκαν αφορούσαν την ανακύκλωση). Επιβαρύνει με αυτόν τον τρόπο τους σωστούς πολίτες σε βάρος αυτών που δε δίνουν σημασία. Αυτό όμως οδηγεί στην πλήρη απάθεια της κοινωνίας και στη γιγάντωση του προβλήματος. Έχει ψηφιστεί το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων το 2016 (ως προϋπόθεση για διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων) και μετά από 4 χρόνια εμφανίζεται ως έργο η αγορά μερικών οχημάτων και καμιά 300αρια κάδων. Είναι προφανές ότι κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά με αυτό, αφού καμία από τις ουσιαστικές δράσεις που προέβλεπε δεν έχει υλοποιηθεί.

- ΔΕΝ έγινε καμία υπογειοποίηση κάδου.

- ΔΕΝ έγινε καμία βελτίωση του συστήματος συλλογής.

- ΔΕΝ έγινε κατασκευή σταθμών μεταφόρτωσης (εκτός από την Νάουσα, που όμως η ταυτόχρονη συλλογή αστικών απορριμμάτων και άλλου τύπου απορριμμάτων δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα),

- ΔΕΝ κατασκευάστηκε η μονάδα διαχείρισης βιοαποβλήτων.

- ΔΕΝ κατασκευάστηκε το νέο κύτταρο στο ΧΥΤΑ. (Από το καλοκαίρι του 2019 το παλαιό κύτταρο έχει κορεστεί και η προτεινόμενη λύση πίσω από τα παρασκήνια: Καύση, δηλαδή επιστροφή στο παρελθόν).

- ΔΕΝ δημιουργήθηκε ούτε ένα «πράσινο σημείο» (Το «πράσινο σημείο» του Συνεταιρισμού είναι πρωτοβουλία άλλων και ευτυχώς που υπάρχει και αυτό).

- ΔΕΝ έγινε ψηφιακή αποτύπωση των σημείων ανακύκλωσης, ούτε υπάρχει οριοθέτηση των κάδων ανακύκλωσης και απορριμμάτων.

- Δεν έγινε αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στα Καμινάκια.

Υπάρχουν και άλλα πολλά που θα μπορούσαν να γίνουν και δεν έχουν γίνει. Οι προτάσεις από την αντιπολίτευση δεν έχουν ληφθεί υπόψη. Αλλά όταν δεν μπορείς να υλοποιήσεις τις δικές σου προτάσεις θα υλοποιήσεις των άλλων;

Δυστυχώς στο συγκεκριμένο σημείο της Ν.Α. Πάρου συμπυκνώνεται σε μεγάλο βαθμό ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων από τη δημοτική Αρχή. Το  περσινό καλοκαίρι έγινε μια παρέμβαση στο συγκεκριμένο σημείο από μια ιδιωτική εταιρία. Χωρίς άδεια, χωρίς μελέτη και χωρίς καμία απόφαση από τα αρμόδια όργανα, απλά με μια προφορική συνεννόηση με τον δήμαρχο. Το αποτέλεσμα φαίνεται στις φωτογραφίες. Όταν ο στόχος είναι να κρύψεις το πρόβλημα κάτω από το χαλί (στη συγκεκριμένη περίπτωση πίσω από τον ξύλινο φράκτη), το μόνο που κάνεις είναι να το μεγαλώσεις. Όπως ακριβώς συνέβη. Αφού διαπίστωσαν το μέγεθος της άγνοιάς τους, οι ιδιώτες φέτος επανήλθαν, ζητώντας ωστόσο αυτήν τη φορά την άδεια της δημοτικής κοινότητας καθώς και μελέτη από την τεχνική υπηρεσία. Τους ενημερώνω ότι πάλι θα κάνουν μια τρύπα στο νερό. Πρέπει να γίνουν πολλά πριν φτάσουμε στο σημείο οι παρεμβάσεις στα σημεία συλλογής να είναι αποτελεσματικές. Κάθε παρέμβαση που περιορίζεται εκεί είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Ωστόσο, επειδή αυτό βλέπει ο πολίτης και ο επισκέπτης, αυτό είναι το μοναδικό που τους ενδιαφέρει.

Τα ερωτήματα – Οι ευθύνες

Σημαντικά ερωτήματα δημιουργούνται πλέον σχετικά με τη διαχείριση όλων όσων συλλέγονται (πρέπει να είναι περισσότεροι από 2000 τόνοι). Ο ΧΥΤΑ είναι γεμάτος, το Ζευλάκι δεν επαρκεί, άρα που οδηγούνται όλα αυτά τα υλικά; Θα ακουστεί πάλι η έκφραση «τι να κάνουμε; να μην τα μαζέψουμε;», για να δικαιολογηθούν παράνομες λύσεις που υποβαθμίζουν το περιβάλλον; Μετά από 6 χρόνια διαχείρισης των προβλημάτων από τη συγκεκριμένη δημοτική Αρχή, οι κάτοικοι της Πάρου θα συνεχίσουν να δέχονται δικαιολογίες ώστε να συνεχιστεί η υποβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος; 

Οι πολίτες σαφέστατα έχουν μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση, αλλά όπως λέει και η παροιμία «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Όταν ο δήμαρχος δηλώνει δημόσια και κατηγορηματικά ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ λέγοντας «τι να κάνω;», όταν καθημερινά κάνει ότι δε βλέπει τη χαώδη κατάσταση που δημιούργησε η απραξία του, όταν στο δημοτικό συμβούλιο αρμόδιοι αντιδήμαρχοι χρησιμοποιούν τη φρασεολογία, «όλοι το κάνουν γιατί να μην το κάνει και ο δήμος;», ποιος θα αναλάβει την πρωτοβουλία για τις λύσεις που μόνο εύκολες και απλές δεν είναι; Η αντιπολίτευση; Δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι και αντιπρόεδροι Νομικών Προσώπων κατέχουν θέσεις αποκλειστικής απασχόλησης και αμείβονται γι’ αυτό. Αυτοί διοικούν τον δήμο και αυτοί είναι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την αποτελεσματική διαχείριση του προσωπικού.  

Στη δοκιμασμένη λογική ότι για όλα φταίνε οι άλλοι, αποδίδονται συνεχώς ευθύνες για τη μη λύση των προβλημάτων στην αντιπολίτευση με την δημοτική αρχή να αποποιείται των ευθυνών της. Κατηγορούμαστε μάλιστα ότι δε σεβόμαστε τους υπαλλήλους του δήμου και τον κόπο που καταβάλλουν. Σε οποιονδήποτε γνωρίζει τα βασικά στη διοίκηση οργανισμών είναι σαφές, ότι ένας οργανισμός αν δεν έχει ικανή διοίκηση δεν μπορεί να έχει αποτελεσματική λειτουργία. Όσο και να προσπαθείτε με διάφορους τρόπους να μεταφέρετε την ευθύνη στην αντιπολίτευση, είναι φανερό ότι η διοίκηση του δήμου Πάρου έχει σοβαρό πρόβλημα. Και αυτό το γνωρίζουν πρώτα από όλους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που το βιώνουν καθημερινά.

Δε νομιμοποιείστε

Κύριοι/ες της δημοτική Αρχής ήρθε ή ώρα να καταλάβατε ότι δε νομιμοποιείστε  πολιτικά να κατηγορείται την αντιπολίτευση για την εμφανή αδυναμία σας να  αντιμετωπίσετε τα προβλήματα. Ειδικά όταν αυτή η αντιπολίτευση σε όλες τις περιπτώσεις έχει αποδείξει ότι βάζει το συμφέρον του νησιού πάνω από πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη.

Κύριοι/ες της δημοτικής Αρχής δυστυχώς η πορεία της πρώτης χρονιάς της δεύτερης θητείας σας δείχνει ότι δεν έχετε καμία διάθεση να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα, αλλά να εξοφλήσετε τα γραμμάτια στα μικρότερα και μεγαλύτερα συμφέροντα που σας έφεραν στην θέση αυτή.

Κύριοι/ες της δημοτικής Αρχής σοβαρευτείτε επιτέλους και αναλάβετε τις ευθύνες σας».