Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου: Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών
/«25η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών»
Η 25η Νοεμβρίου έχει συμβολικά ανακηρυχθεί, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με στόχο να αναδειχθεί η έκταση και η επιτακτική ανάγκη καταπολέμησης του κοινωνικού φαινομένου της βίας κατά των γυναικών. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας ωστόσο, δεν ήταν τυχαία, καθώς η ημέρα αυτή είχε ήδη καθιερωθεί, στο παρελθόν, από γυναικείες οργανώσεις, ως φόρος τιμής στη δολοφονία των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών ακτιβιστριών, από τη Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.
Η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών αποτελεί εδώ και 23 χρόνια ημέρα μνήμης, απολογισμού και αφύπνισης απέναντι στο φαινόμενο της έμφυλης βίας. Σκοπό έχει να αναδείξει, να ευαισθητοποιήσει και να υπενθυμίσει σε όλες και όλους μας ότι η βία κατά των γυναικών συνιστά ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που απαντάται, τόσο στην ιδιωτική όσο και τη δημόσια ζωή, ανεξάρτητα από το οικονομικό, εκπαιδευτικό, πολιτικό, πολιτισμικό ή θρησκευτικό τους υπόβαθρο και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα κακοποιητικών πράξεων και συμπεριφορών – ευδιάκριτων και μη, και μπορεί να φθάσει έως και τη γυναικοκτονία.
Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι κατά βάση ζήτημα αλλαγής της κουλτούρας μας, με την υιοθέτηση της αντίληψης ότι η βία δεν είναι ένα ατομικό ή οικογενειακό ζήτημα αλλά ένα κοινωνικό φαινόμενο που σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να μένει πίσω από «κλειστές πόρτες». Οφείλουμε να επιδείξουμε «μηδενική ανοχή» στην άσκηση έμφυλων διακριτικών συμπεριφορών, να καταπολεμήσουμε τα στερεότυπα, να πάψουμε να βρίσκουμε ελαφρυντικά για τους δράστες και να σταματήσουμε να στοχοποιούμε τα θύματα.
Στην Ελλάδα, καίριο ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της Βίας κατά των Γυναικών διαδραματίζει η λειτουργία των υποστηρικτικών δομών του πανελλαδικού Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ), το οποίο αποτελείται από 64 υποστηρικτικές δομές (44 Συμβουλευτικά Κέντρα, 19 Ξενώνες Φιλοξενίας, 24ωρης λειτουργίας Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900). Σε τοπικό επίπεδο, καθώς και στην περιφέρεια των Κυκλάδων, αρμόδιος φορέας για θέματα ισότητας των φύλων αλλά και της βίας κατά των γυναικών είναι το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου (ΣΚ Σύρου), το οποίο διοικείται και εποπτεύεται επιστημονικά από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).
Το ΣΚ Σύρου εδρεύει στην Ερμούπολη, ως έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εδώ και 9 χρόνια. Μέχρι σήμερα, έχουν απευθυνθεί στο κέντρο πάνω από 800 γυναίκες που έχουν υποστεί βία ή/και πολλαπλές διακρίσεις. Επίσης έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 400 δράσεις δικτύωσης ή/και συνεργασίας με αρχές και φορείς, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και πάνω από 70 δράσεις προβολής, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Οι υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Κέντρου παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής διαδικασίας. Συγκεκριμένα, παρέχεται εξειδικευμένη πληροφόρηση για θέματα ισότητας των φύλων, βίας κατά των γυναικών και πολλαπλών διακρίσεων σε όλους τους πολίτες (γυναίκες και άνδρες), καθώς και κοινωνική, ψυχολογική, εργασιακή και νομική συμβουλευτική στήριξη σε ενήλικες γυναίκες.