Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Δημήτριος Ι. Πρωτόδικος

Ο Δημήτριος Πρωτόδικος, γεννήθηκε στην Παροικιά και διατέλεσε πρόκριτός της. Είχε μετάσχει στα πεδία των μαχών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Ως ανταμοιβή των υπηρεσιών του προς την πατρίδα τιμήθηκε με το αριστείο ανδρείας. Έφερε τα διακριτικά του λοχία, φορώντας φουστανέλα, κατά την κηδεία της Μαντώς Μαυρογένους, συνοδεύοντάς την μαζί με άλλους αγωνιστές.

Ήταν ο πατέρας του μεγάλου φιλολόγου και γλωσσολόγου, Ιωάννου Πρωτοδίκου (1838-1905), ο οποίος είχε διατελέσει καθηγητής της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης και της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με πλούσιο συγγραφικό έργο που βρίσκεται στην Ακαδημία Αθηνών.

Ο Πρωτόδικος προέρχεται από βυζαντινή οικογένεια. Το επώνυμο είναι βυζαντινό, που σημαίνει εκκλησιαστικό αξίωμα κατά την Τουρκοκρατία, (ο πρώτος έκδικος, πρώτος δικαστής). Το επώνυμο γνωστό μέχρι σήμερα στην Πάρο, πρωτοεμφανίστηκε σε έγγραφα το 1667 όπου στις 28 Σεπτεμβρίου ο παριανός καραβοκύρης Βαρθολομαίος Πρωτόδικος, ενώ ήταν έτοιμος να μεταφέρει άχυρα, κρασί και κάρβουνα με το πλοίο του σάϊκα, «Παναγία Καταπολιανή», από τη Σαντορίνη στην Κρήτη, κατόπιν εντολής του βοηθού του βενετικού οικονομικού διαχειριστή, δέχθηκε επίθεση από τρία κάτεργα και μια γαλλιότα (τούρκικα πλοία) και το μόνο που μπόρεσε να διασώσει ήταν η ζωή των ναυτών του. Οι επίτροποι της Σαντορίνης είδαν το γεγονός και πιστοποιούν με τις υπογραφές τους την αλήθεια του πράγματος.

Πηγές: α) Παριανοί αγωνιστές του 1821, β) Χρονολογικό πανόραμα της ιστορίας της Πάρου».

Η οδός ξεκινάει από την πλατεία «Ζωοδόχου Πηγής», έως την οδό «Καλλιγνώτου».

Χριστόδουλος Μαούνης

Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς