Μαρία Σταθοπούλου: Η βιβλιοπώλισσα της Αντιπάρου
/Βιβλία στα σκανδιναβικά. Στα γαλλικά, στα ιταλικά, στα γερμανικά, ακόμη και στα ολλανδικά. Ποίηση. Λογοτεχνία. Λευκώματα. Δοκίμια. Αμερικάνικα κόμικς. Αστερίξ. Λούκυ Λουκ. Αλλά και παλαιοί τίτλοι από εκδόσεις που έχουν πια χαθεί. Ή γεννήθηκαν πριν από πολλά χρόνια και συνεχίζουν. Ελευθερουδάκης, Γαλαξίας, Ρομάντσο, Παπαδημητρίου.
Όλα αυτά κι άλλα τόσα μπορείς να βρες στα ράφια του “Αρόδου”, του μοναδικού βιβλιοπωλείου στην Αντίπαρο, με την έννοια ότι το βιβλίο είναι το αποκλειστικό του αντικείμενο. Στο νησί υπάρχει επίσης ένα φιλότιμο χαρτοπωλείο, το οποίο λειτουργεί όλο τον χρόνο και φιλοξενεί κι αυτό κάποιους τίτλους.
Το όνομά του προέρχεται από ναυτικό όρο που σημαίνει σύντομη παραμονή πλοίου έξω από το λιμάνι. Άνοιξε τις πόρτες του στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και τότε βρισκόταν, μας λέει η Μαρία, στον μοναδικό κεντρικό δρόμο της Αντιπάρου, εκεί που είναι τα περισσότερα μαγαζάκια. Τώρα είναι πίσω από τον δρόμο αυτόν και πάνε όσοι γνωρίζουν. Ως είθισται, άλλωστε, για εκείνα τα μέρη που έχουν να προσφέρουν κάτι ξεχωριστό. Επιπλέον το βιβλιοπωλείο βρίσκεται κατά το ήμισυ πλέον σε αυλή.
Από την Αντίπαρο έχει καταγωγή η μητέρα της. Και η ιδέα για το βιβλιοπωλείο έλκει την καταγωγή της από την αγάπη που είχε ο πατέρας της για το βιβλίο. Ο Κώστας Σταθόπουλος αγαπούσε το βιβλίο από παιδί και ήδη από το 1970 είχε το δικό του βιβλιοπωλείο στην Αθήνα.
Η σκέψη για τους ξένους τίτλους ήταν ευθυγραμμισμένη με το παρελθόν της Αντιπάρου. Με πελάτες από τις βόρειες χώρες, χίπηδες, ροκάδες κι εναλλακτικό κόσμο που του αρέσει το βιβλίο.
«Πέρυσι όμως χάσαμε τον πατέρα μας και το βιβλιοπωλείο δεν άνοιξε». Το πλήγμα ήταν βαρύ για τους Αντιπαριώτες. «Έλεγαν 'πάει, έφυγε κι αυτό'». Δύο χρόνια πριν είχε κλείσει το νοσταλγικό θερινό σινεμά «Cine Oliaros».
Έχοντας μεγαλώσει δίπλα στα ράφια με τα βιβλία, έχοντας περάσει τόσα καλοκαίρια και διακοπές μετά τη σχολή στο βιβλιοπωλείο, ξέροντας καλά πώς και τι πρέπει να κάνει, η Μαρία, 34 ετών σήμερα, πήρε την απόφαση να το ξανανοίξει. Από τις 23 Ιουλίου το βιβλιοπωλείο φέγγει έως αργά το βράδυ. Όπως όλα τα μαγαζάκια με σουβενίρ και τοπικά προϊόντα στις Κυκλάδες.
Από του χρόνου το μαγαζί θα μένει ανοιχτό τέσσερις μήνες τον χρόνο. Φέτος ήταν να γίνει μόνο το πρώτο βήμα. Άλλωστε οι συνθήκες λόγω πανδημίας ήταν πρωτόγνωρες. «Για πρώτη φορά δεν έβγαλα φέτος τα σκανδιναβικά».
Στόχος της είναι επίσης να έχει στα ράφια του ακόμη περισσότερα second hand βιβλία. Πρώτον, επειδή πιστεύει ότι τα βιβλία πρέπει να έχουν συνέχεια κι είναι κρίμα να πετιούνται. Έπειτα είναι πιο οικονομικά. Ένα καινούργιο βιβλίο κάνει 20 ευρώ, τη στιγμή που ένα μεταχειρισμένο κοστίζει 5 ευρώ. Κρύβουν όμως κι ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον χάρη στην ιστορία που έχουν από πίσω. «Έχω δει διάφορα. Από σημειώματα αγάπης μέχρι αποχαιρετιστήρια μηνύματα. 'Με παράτησες, αλλά κράτα αυτό το βιβλίο να με θυμάσαι'».
Η αναβίωση του βιβλιοπωλείου από τη Μαρία προκάλεσε ανακούφιση στους Αντιπαριώτες. Δεν το αγαπούν όμως μόνο επειδή είναι το μοναδικό στο νησί. Αλλά διότι ξέρουν ότι μπαίνοντας μέσα η Μαρία θα τους προτείνει το κατάλληλο ανάγνωσμα. Αντιλαμβάνεται πλήρως τη σημασία του να μην μένει απλώς πίσω από το ταμείο. «Μ' αρέσει που με ρωτάνε να τους δείξω ποιο βιβλίο να πάρουν. Έχω αρχίσει να γνωρίζω τι βιβλίο είναι το καθένα, ακόμη κι αν δεν είναι του στυλ μου».
Το αποτέλεσμα είναι να πληθαίνουν τα σχόλια που συστήνουν το “Αρόδου”. «Αν βρεθείτε στο νησί, περάστε να ρίξετε μια ματιά στο δημιούργημά της και θα ανακαλύψετε ότι αγαπά πολύ αυτό που κάνει!» γράφουν στο Facebook και όπως λένε ακόμη για τη Μαρία: «Σε κατευθύνει σε βιβλία που θα λατρέψεις να διαβάζεις στην παραλία!».