Εκπαιδευτική επίσκεψη του ΕΠΑΛ Πάρου στην Κύπρο

1.JPG

Ομάδα τριάντα μαθητών με τη συνοδεία έξι συνολικά εκπαιδευτικών του ΕΠΑΛ Πάρου επισκέφτηκε την Κύπρο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα κινητικότητας «KA102 – Κινητικότητα εκπαιδευόμενων και προσωπικού ΕΕΚ» του Erasmus+. Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε δύο ροές των 15 μαθητών και 3 συνοδών καθηγητών έκαστη, με την πρώτη να αναχωρεί τον Νοέμβριο του 2019 και τη δεύτερη τον Φεβρουάριο του 2020.

Σκοπός του προγράμματος ήταν η επιμόρφωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε θέματα που αφορούν την: «Ενεργειακή Αναβάθμιση Ξενοδοχειακών Υποδομών» που παρέχει ο εκπαιδευτικός φορέας INTERCOLLEGE στη Λευκωσία. Το πρόγραμμα διήρκεσε 16 ημέρες ανά ροή με μαθητές των τομέων: Ηλεκτρολογίας-Ηλεκτρονικής-Αυτοματισμού και Μηχανολογίας.

Ήταν εξαιρετική εμπειρία, τόσο από πλευράς επιμόρφωσης όσο και γνωριμίας με τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Γνωρίσαμε:

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου και τη θέση του απέναντι στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

Την επαγγελματική ανέλιξη και την απορροφητικότητα των νέων στην αγορά εργασίας.

Την «πράσινη ενέργεια» και πως λειτουργεί σε επίπεδο Ξενοδοχειακών μονάδων, τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη (με επισκέψεις πεδίου).

Τα ενεργειακά και παθητικά κτίρια.

Τα είδη θερμομόνωσης.

Τις αντλίες θερμότητας με επιτοίχια και ενδοδαπέδια ψύξη και θέρμανση.

Τα Σαββατοκύριακα έλαβαν χώρα πολιτιστικές επισκέψεις στις πόλεις της Κύπρου, στην ορεινή περιοχή του Τρόοδου (Όμοδος και Κακοπετριά), καθώς και ξεναγήσεις σε Μουσεία και ιστορικούς χώρους.

Η φιλοξενία και η οργάνωση ήταν άψογες και ευελπιστούμε να συνεχιστούν ανάλογες δράσεις από το σχολείο μας τα επόμενα χρόνια.