Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου για το τεχνικό πρόγραμμα

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΑΝΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2022 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Για μια ακόμα φορά η απαξίωση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου από μέρους της δημοτικής αρχής ήταν απροκάλυπτη. Αναφερόμαστε στην τελευταία συνεδρίαση, όπου θέματα που είχαν αναβληθεί στο παρελθόν λόγω έλλειψης εισήγησης αναβλήθηκαν και πάλι λόγω λανθασμένων εισηγήσεων και υπήρξαν θέματα χωρίς εισήγηση ή με εισηγήσεις της τελευταίας στιγμής. Κυρίαρχο θέμα σε αυτή την συνεδρίαση το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το έτος 2022.

Οι Δήμοι στο σύνολο τους και ο Δήμος μας ειδικότερα, για μια ακόμα χρονιά στερούνται των απαραίτητων πόρων για έργα που απαντούν στις συσσωρευμένες ανάγκες και βελτιώνουν την καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις εδώ και πολλά χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εισηγητική έκθεση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 αναφέρει ότι «παράγοντας για την ώθηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2022 αποτελεί το ελληνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Με άλλα λόγια προέχει το ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, για την πράσινη ανάπτυξη και τη ψηφιακή μετάβαση και όχι η χρηματοδότηση για να αντιμετωπιστούν τα λαϊκά προβλήματα.

Οι υποδομές και τα έργα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των ανθρώπων, που βελτιώνουν τη ποιότητα ζωής του λαού που προασπίζουν την υγεία και την ασφάλεια του, θεωρούνται περιττά και για τον λόγο αυτό λογίζονται ως κόστος, που διαρκώς συμπιέζεται σε επίπεδο προϋπολογισμών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τι συμβαίνει με την υγεία στις μέρες μας. Πεισματική άρνηση θωράκισης του συστήματος Υγείας με προσωπικό και μέσα.

Ειδικότερα για τον Δήμο μας, που η διοίκηση του συμβιβάζεται, υποκύπτει και υπηρετεί χωρίς ενδοιασμούς και αντιστάσεις αυτή την πολιτική, η πρόταση του Τεχνικού Προγράμματος είναι μακριά από της σύγχρονες ανάγκες τω κατοίκων.

Δεν ιεραρχεί τις ανάγκες του χτες και του σήμερα των λαϊκών οικογενειών  που περιμένουν ένα θετικό διέξοδο και λύσεις στα προβλήματα , δεν δίνει προοπτική για αυτά παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της δημοτικής αρχής.

Χαιρόμαστε βέβαια που η χρόνια επιμονή  μας για σημαντικά λαϊκά προβλήματα, έχει σαν αποτέλεσμα κάποια έργα να περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα,  και περιμένουμε την υλοποίηση τους, χωρίς αυτό να αποτελεί για τη δημοτική αρχή μια ολοκληρωμένη πολιτική αντίληψη.

Η πολιτική της δημοτικής αρχής είναι μακριά από ζητήματα όπως:

  • Η ασφάλεια των κατοίκων από κινδύνους φυσικών φαινομένων (αντισεισμική προστασία- πυροπροστασία- αντιπλημμυρικά).

  • Οι ανάγκες σε σχολικά κτήρια, εξασφάλιση γηπέδων για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων.

  • Η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων με έργα αξιοποίησης χώρων αναψυχής, περιπάτου, άθλησης, πολιτισμού, διασφάλισης ελεύθερων χώρων, ασφαλούς κίνησης πεζών, αντιμετώπισης κυκλοφοριακών προβλημάτων, παιδικές χαρές και πάει λέγοντας.

Και το φετινό τεχνικό πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από μεταφορές στο 2022 λόγω αδυναμίας εκτέλεσης, ελάχιστες νέες εγγραφές, επαναλήψεις κωδικών που για χρόνια δεν γίνεται τίποτα με τα σχετιζόμενα έργα, ανυπαρξία εγγραφής των αναγκών των Κοινοτήτων και των αιτημάτων τους σε αυτό, αδιαφάνεια εκτέλεσης έστω και αυτού που ψηφίζεται. Καμία συγκροτημένη αντίληψη για τις συντηρήσεις και επισκευές υπαρχόντων υποδομών (π.χ. υπαρχόντων πεζοδρομίων). Είδηση αποτελεί η παραπομπή δια στόματος Δημάρχου, του 2ου Περιφερειακού στις καλένδες.

Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς καταψηφίσαμε το προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2022, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι απορρίπτουμε συνολικά την αναγκαιότητα έργων που περιλαμβάνει.

Πάρος 12-12-21