ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ | Μηνύματα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και εφοπλιστών

Την πρόταση για συνέχιση του αγώνα με νέα 48ωρη απεργία έκαναν τα ταξικά ναυτεργατικά Σωματεία στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης με τα 13 ναυτεργατικά Σωματεία.

Στις 10 π.μ. θα γίνει συνάντηση των Σωματείων με τον υπουργό Ναυτιλίας, ο οποίος τους κάλεσε σε μια κίνηση ελιγμού.

Αμέσως μετά, με νέα σύσκεψη τα ναυτεργατικά Σωματεία θα καθορίσουν τη στάση τους.

Στη σύσκεψη μεταφέρθηκε η αποφασιστικότητα των ναυτεργατών να συνεχίσουν τον αγώνα τους απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης και εφοπλιστών σε βάρος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), των οργανικών συνθέσεων, των ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών και συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων, δίνουν απάντηση στην αντεργατική επίθεση για τη μεγιστοποίηση της ήδη τεράστιας κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Μιλώντας στη σύσκεψη, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Θ. Ευαγγελάκης ξεκαθάρισε ότι στη συνάντηση με τον υπουργό πρέπει να μεταφερθεί η αποφασιστικότητα όλων των ναυτεργατών ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω από τη διεκδίκηση των ΣΣΕ και των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους. «Μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο, δεν κάνουμε πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα μηνύματα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στέλνονται από όλα τα λιμάνια, από Πειραιά, Πάτρα, Λαύριο, Ραφήνα. Καθολική είναι η συμμετοχή των πληρωμάτων στην απεργία και στην Πάτρα. Μιλώντας στον 902.gr o Άγγελος Γαλανόπουλος, γραμματέας του «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», επεσήμανε πως οι ναυτεργάτες «συμμετέχουν στην απεργία για να εμποδίσουμε και να αναχαιτίσουμε την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για να καταργήσει τις ΣΣΕ και τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα». Παράλληλα ,αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, κάνοντας λόγο για «έμπρακτη στήριξη της απεργιακής κινητοποίησης».

Τα αιτήματα της απεργίας

  • Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με αυξήσεις, υποχρεωτική ασφάλιση στο ΝΑΤ για όλους τους ναυτεργάτες, από όποια χώρα κι αν προέρχονται. Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

  • Πλήρης - σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων (με κατάργηση του ν. 4150/2013) στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία. Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες από ΝΑΤ/ΕΦΚΑ σε κύριες - επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

  • Κατάργηση του ν. 4714/2020, των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων που προστέθηκαν στους προηγούμενους, για το χτύπημα συμβάσεων, μισθών, δικαιωμάτων σε συνθήκες πανδημίας.

  • Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Αμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

  • Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός για όλο τον λαό. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.

  • Τώρα η κυβέρνηση να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των ναυτεργατών που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα.

  • Διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών.

    ΠΗΓΗ: 902.gr