Ανακοίνωση της ΑΜΚΕ των Αρχαίων Λατομείων στο Μαράθι

Μετά από πολλά χρόνια που ο χώρος των Αρχαίων Λατομείων στο Μαράθι είναι παραμελημένος, έγιναν τα πρώτα βήματα για να βελτιωθεί η εμπειρία του επισκέπτη και να ξεκινήσει η ανάδειξη αυτού του μοναδικού μνημείου. Η ΑΜΚΕ “Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου” εγκατέστησε μία σειρά από ενημερωτικές πινακίδες, χάρτες προσανατολισμού και σήμανση διαδρομών. Οι νέες πινακίδες προσφέρουν πλούσιο ενημερωτικό υλικό στα ελληνικά και αγγλικά. Διαθέτουν επίσης κωδικούς QR που μεταφέρουν τον επισκέπτη στον ιστότοπο των Αρχαίων Λατομείων (www.parianmarble.gr) για περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του Παριανού μαρμάρου.

Οι πινακίδες ανήκουν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στελέχη της οποίας καθοδήγησαν το έργο, συνέταξαν τα κείμενα και καθόρισαν τις θέσεις τους. Ο σχεδιασμός τους έγινε από ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετείχαν, πέραν της Εφορείας, στελέχη της ΑΜΚΕ και του Δήμου Πάρου, όπως επίσης και η Μαιρίνα Ματθαιοπούλου, που είχε εξ ολοκλήρου την ευθύνη της γραφιστικής δημιουργίας. Για την αφιλοκερδή συμβολή της την ευχαριστούμε θερμά.

Η κατασκευή και τοποθέτησή τους στον χώρο πραγματοποιήθηκε με την συμβολή επιχειρηματιών, κατοίκων και φίλων του νησιού είτε σε είδος είτε σε χρόνο και εργασία. Η ΑΜΚΕ ευχαριστεί θερμά όσους έχουν συμβάλει στην υλοποίηση αυτού του έργου: τις τοπικές επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες Σκανδάλης ΑΕ, Άγγελο Άγουρο και Μανώλη Δαβερώνα για τη δωρεά υλικών, τον αρχιτέκτονα Γιάννη Κουζούμη για την τεχνική υποστήριξη και τον Παρασκευά Λουκή για την καθοριστικής σημασίας προσωπική του εργασία. Ευχαριστεί επίσης τα ξενοδοχεία Poseidon of Paros, Saint Andrea, Kalypso, Liprando, Zefi, το σύλλογο Φίλοι της Πάρου & Αντιπάρου, την Ένωση Ξενοδόχων Πάρου-Αντιπάρου και τις δεκάδες κατοίκων και φίλων του νησιού για την οικονομική τους υποστήριξη.

Οι δράσεις της ΑΜΚΕ δεν σταματούν εδώ. Η προσπάθεια για την προστασία και ανάδειξη των Αρχαίων Λατομείων συνεχίζεται με απαιτητικά έργα και μελέτες. Στην προσπάθειά μας προσδοκούμε να έχουμε αρωγό και συμμέτοχο όλη την Παριανή κοινωνία, όπως έχει συμβεί μέχρι τώρα με εμφανή πλέον αποτελέσματα.