Η «συνάντηση» των ευκαιριών στον τουρισμό | Του Ν. Μαρτάκη

Σε παλιότερη δημόσια παρέμβασή μου είχα επισημάνει ότι οι γεωπολιτικές αλλά και οι κλιματολογικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, σε συνδυασμό με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες τάσεις και προτιμήσεις των τουριστών που συνδυάζονται και με τις οικονομικές συγκυρίες, αποτελούν αναμφισβήτητα τους πλέον κρίσιμους παράγοντες επηρεασμού της ταξιδιωτικής κίνησης.

Οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται είναι πολλές. Ο εντοπισμός και η αξιοποίησή τους είναι θέμα παρακολούθησης των εξελίξεων τόσο στις διμερείς σχέσεις μεταξύ χωρών όσο και στις συνεχώς αναδυόμενες τάσεις που παρουσιάζονται διεθνώς. Το πρώτο έχει να κάνει με τη διαμόρφωση του κλίματος που μπορεί να επηρεάσει τις ταξιδιωτικές ροές. Και το δεύτερο, με την αναδιάταξη του τουριστικού προϊόντος και την ανάδειξη των στοιχείων εκείνων κάθε περιοχής που είναι πιο ελκυστικά.

Η πολυπαραγοντική αυτή διαμόρφωση των ταξιδιών ανά την υφήλιο αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα της συνεχούς επικαιροποίησης της στρατηγικής κάθε τουριστικού προορισμού με ταυτόχρονη παραχώρηση της θέσης των κάθε είδους μελετών που, μέχρι να ολοκληρωθούν, έχουν εκ των πραγμάτων καταστεί ανεπίκαιρες. Ταυτόχρονα, οι ενασχολούμενοι με το τουριστικό μάρκετινγκ οφείλουμε να προσανατολίζουμε τη στρατηγική μας σε όσα κατά καιρούς «πουλάνε». Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη βασική αρχή ότι ο τουρισμός είναι ευκαιρίες. Ευκαιρίες που προσφέρουν οι προορισμοί και ευκαιρίες που αναζητούν οι ταξιδιώτες. Η «συνάντηση» των δύο αυτών ευκαιριών αποτελεί και την πεμπτουσία του τουριστικού μάρκετινγκ.

Νότης Μαρτάκης

Πρόεδρος της MTC GROUP