Παρέμβαση Φίλιππου Φόρτωμα για το νομοσχέδιο των αιγιαλών

Εκτενή παρέμβαση στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τίτλο «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις», έκανε ο βουλευτής ΝΔ Κυκλάδων, Φίλιππος Φόρτωμας.

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής εξήρε τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την οποία μπαίνει επιτέλους τάξη στη δημόσια περιουσία και θεσπίζεται ένα νομοτεχνικά άρτιο, δίκαιο και αποτελεσματικό πλαίσιο παραχωρήσεων, ελέγχων και κυρώσεων.

Παράλληλα ο κ. Φόρτωμας επεσήμανε επτά σημεία, τα οποία κάλεσε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να επανεξετάσει.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής ανέφερε, καταρχάς, την ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για μείωση του αριθμού των ελάχιστων μέτρων ελεύθερης ζώνης από την ακτογραμμή ειδικά για πολύ μικρές παραλίες, οι οποίες υπάρχουν σε μεγάλο αριθμό στις Κυκλάδες.

Δεύτερον, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει αναθεώρηση της υποχρέωσης των παραχωρησιούχων για ναυαγοσώστες και εγκατάσταση ειδικών πλατφορμών για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία, καθώς, όπως υποστήριξε, θέματα όπως η προσβασιμότητα όλων των πολιτών στον αιγιαλό αποτελούν υποχρέωση του Κράτους και όχι των ιδιωτών.

Τρίτον, υπογράμμισε τον κίνδυνο να υπάρξουν αυξομειώσεις της παραχωρημένης έκτασης, λόγω του φυσικού φαινομένου αυξομείωσης του αιγιαλού μεταξύ χειμερινής και θερινής περιόδου, και κάλεσε το Υπουργείο να λάβει υπόψη του τον παράγοντα αυτό.

Τέταρτον, ανέδειξε το ζήτημα των καθυστερήσεων των αρχαιολογικών υπηρεσιών ως προς την απαιτούμενη παροχή σύμφωνης γνώμης, καλώντας το Υπουργείο να μεριμνήσει για την έγκαιρη γνωμοδότηση από μέρους τους.

Πέμπτον, σημείωσε την ανάγκη ορισμού στον νόμο των κρίσιμων εννοιών των συντελεστών βαρύτητας αιγιαλού και δραστηριότητας για τον καθορισμό της τιμής πρώτης προσφοράς, προκειμένου να υπάρχει προβλεψιμότητα και σαφές πλαίσιο για όλους.

Έκτον, ο κ. Φόρτωμας μετέφερε το αίτημα κατοίκων, φορέων και δήμων των Κυκλάδων για εισαγωγή ρήτρας εντοπιότητας για τις παραχωρήσεις σε μικρούς νησιωτικούς δήμους με μικρό πληθυσμό, προκειμένου οι παραχωρήσεις αυτές να αποτελέσουν ευκαιρία για την εποχική απασχόληση των μόνιμων κατοίκων και τη συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού.

Τέλος, ως έβδομο σημείο, ο βουλευτής υπενθύμισε το γνωστό ζήτημα της υποστελέχωσης των Κτηματικών Υπηρεσιών και της σχετικής μέριμνας που πρέπει να λάβει το Υπουργείο, ενόψει των νέων αρμοδιοτήτων που ανατίθενται σε αυτές με το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο, επαναφέροντας δική του παρέμβαση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για το ίδιο θέμα τον Δεκέμβριο του 2021.