Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Αρκάς (1906-2002)

Ο πατήρ Νικόλαος Αρκάς γεννήθηκε στο Μαράθι και ήταν μέλος πολυμελούς οικογένειας. Φίλος και συμμαθητής στο σχολείο Λευκών, με τον Μητροπολίτη Φλωρίνης, Αυγουστίνο. Σπούδασε Θεολογία και εντάχθηκε στην Ιεραποστολική Αδελφότητα «Ζωή».

Διακρινόταν για την ταπείνωση του. Ουδέποτε επεδίωξε αξιώματα. Κοσμούσε για πολλές δεκαετίες το αναλόγιο, ως καλλίφωνος ψάλτης. Με αγάπη στη θεία λατρεία και με αφοσίωση στο θεολογικό του έργο, κήρυττε και κατηχούσε με επιμέλεια και με ιεραποστολικό ζήλο, πάνω από εβδομήντα χρόνια. Δεν έσπευσε να χειροτονηθεί αλλά ανέμενε την ώρα της ωρίμανσης, με το πόθο του για την ιεροσύνη να ικανοποιείτε σε ηλικία εξήντα ετών. Την εποχή του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, κλήθηκε ο θεολόγος Νικόλαος Αρκάς να χειροτονηθεί πρεσβύτερος και να προχειρισθεί σε αρχιμανδρίτη.

Ως εφημέριος στη μικρή ενορία της Αγκαιριάς ασκούσε αθόρυβα το ποιμαντικό του έργο, λειτουργώντας και εκδηλώνοντας την αγάπη του για τη σωτηρία του ποιμνίου του. Πλήθος χριστιανών κατέφυγε στο επιτραχήλιο του για να βρει άφεση αμαρτιών.

Διακρίθηκε για το λογοτεχνικό του ταλέντο, στην ποίηση και στην πεζογραφία, χρησιμοποιώντας στα λογοτεχνικά του έργα το ψευδώνυμο Νικ. Ντραμουντιανός. Καρποί των συγγραφικών του εμπνεύσεων υπήρξαν οι δώδεκα τόμοι των διηγημάτων του, ένας τόμος με ποιήματα και άλλες σπουδαίες μελέτες (Γάμος και τεκνογονία, Άσμα ασμάτων, κ.α.), ιστορικά και βιογραφικά βιβλία και το «Αθανάσιος ο Πάριος, παραδόσεων φρουρός» με το οποίο αγωνίστηκε για να καταταγεί ο μεγάλος αυτός διδάσκαλος του Γένους μεταξύ των αγίων.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2002 εκοιμήθει εν Κυρίω στη Σύρο, όπου τα τελευταία χρόνια ζούσε στο γηροκομείο Ερμούπολης, «Άγιος Παντελεήμων». Το σκήνωμα του μακαριστού παριανού κληρικού, μετεφέρθη από τη Σύρο στην Πάρο στις 29 Σεπτεμβρίου, στην Εκατονταπυλιανή, όπου εψάλη η νεκρώσιμος ακολουθία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Παροναξίας, Αμβροσίου και ακολούθως ετάφη στο κοιμητήριο της Μονής Λογγοβάρδας.

Ο Αρχιμανδρίτης, Νικόλαος Αρκάς, έχει ήδη καταλάβει περίοπτη θέση στην ιστορία της Πάρου, ως ένας από τους κορυφαίους πνευματικούς και θρησκευτικούς ανθρώπους του νησιού.

πηγές: Παριανά τευχ. 88, 90, 147)

Η οδός ξεκινάει από την οδό «Μάρκου Μάτσα Μαυρογένη» έως το αδιέξοδο.

Χριστόδουλος Μαούνης

Μέλος της Επιτροπής Ονοματοδοσίας Παροικιάς