Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων (2/2/2021)

YGROTOPOS.jpg

Ο αγαπημένος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης έλεγε: «Ένα τοπίο δεν είναι κάποιο απλώς σύνολο γης, φυτών και υδάτων, είναι η προβολή της ψυχής ενός λαού επάνω στην ύλη».

Από άποψη οικολογίας , το γενικό τοπίο της γης, έχει άρρηκτη σχέση με την υγεία μας. Οι χώρες μας, οι κοινωνίες μας, το φυσικό μας περιβάλλον, αντικατοπτρίζουν τον εαυτό μας. Η στάση ζωής του καθενός μας, αναπόφευκτα επηρεάζει και την ψυχοσωματική μας υγεία. Ο καθένας μας προσθέτει η αφαιρεί ένα πετραδάκι από το ψηφιδωτό του φυσικού περιβάλλοντος. Η τελική εικόνα του ψηφιδωτού δείχνει τη συλλογική νοοτροπία της κοινωνίας και της χώρας. Στις 17 Δεκεμβρίου 2020 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα ,διότι δεν προστατεύει επαρκώς την βιοποικιλότητα σε περιοχές NATURA.

Στην Πάρο, η φύση μάς χάρισε και η WWFχαρτογράφησε 10 υγροτόπους στις παρακάτω περιοχές: Κολυμπήθρες, Σάντα Μαρία , Αγκαιριά, Μώλος, Παροικιά, Χρυσή Ακτή, Πούντα 2 υγρότοποι, Λάγγερη Πλατειά Άμμος, Πίσω Αλυκή. Ο επισκέπτης και περιπατητής στον υγρότοπο του Μώλου, έχει την τύχη να θαυμάσει, εκτός από το τοπίο και πανέμορφα είδη πουλιών. Εκεί φθάνουν όσα πουλιά αντέξουν, πολλές φορές με αντίξοες καιρικές συνθήκες, μετά από ένα κοπιαστικό ταξίδι, μεταναστεύοντας από πολύ μακρινές χώρες, πετώντας αδιάκοπα ολόκληρα μερόνυχτα. Στις 4 Οκτωβρίου2019, σε μία περιήγηση μου στον υγρότοπο του Μώλου με φίλους, είδα και φωτογράφισα έναν ερωδιό (βλ.: φωτό). Δυστυχώς με την πάροδο του χρόνου, βλέπομε ότι γίνονται προσπάθειες εξαφάνισης αυτού του θύλακα βιοποικιλότητας.

Οι περισσότεροι υγρότοποι στη χώρα μας, ευρίσκονται κοντά στη θάλασσα. Αυτό έχει σαν συνέπεια η ζήτηση γης σε αυτές τις περιοχές να είναι αυξημένη οπότε σε αυτές τις περιοχές βλέπομε καταπάτηση τμημάτων των υγροτόπων είτε για να κτιστούν εξοχικές κατοικίες ή ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Επίσης, η έλλειψη οργανωμένου αποχετευτικού συστήματος και η ανεξέλεγκτη απορροή λυμάτων στο έδαφος, καταστρέφει την βιοποικιλότητα των υγροτόπων και όχι μόνον.

Ο άνθρωπος αποτελεί έννα κρίκο στην αλυσίδα της ζωής. Η φύση δεν επιτρέπει κυριαρχικά μονοπώλια. Στη φύση για να υπάρχει ισορροπία πρέπει να συνυπάρχουν όλα τα όντα αρμονικά. Αν καταστραφεί ένας κρίκος από την αλυσίδα της ζωής, τότε διαταράσσεται η ζωή όλων. Όταν όλοι συνειδητοποιήσομε τούτο και πράττομε «το μη βλάπτειν αλλά ωφελείν» που έλεγε ο Ιπποκράτης, τότε θα έχομε υγεία, ειδάλλως θα έχομε αυτό που βιώνομε σήμερα, λόγω παραβίασης των νόμων της φύσης από εμάς.

Ελισάβετ Σχολειάδη-Κυριαζάνου, φαρμακοποιός

Μέλος Εξωραϊστικού Συλλόγου Μώλου-Μαρμάρων Πάρου «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»