Περί δασικών χαρτών στην Πάρο
/Μια ανάρτηση στο facebook μου έδωσε την αφορμή να ψάξω τους δασικούς χάρτες. Ομολογώ ότι δεν περίμενα να ανακαλύψω διάφορες ασυναρτησίες που υπάρχουν στον χάρτη.
Ο χάρτης αναρτήθηκε το 2021, άρα το υπόβαθρο του χάρτη θα έπρεπε να είναι επάνω στην τελευταία αεροφωτογράφηση που στο κτηματολόγιο είναι του 2015-2016. Το παράδειγμα που έγινε αφορμή για το ψάξιμο ήταν η φωτογραφία του παλαιού αεροδρόμιου του νησιού, όπου δεν υπάρχει το αεροδρόμιο, αλλά η αεροφωτογράφηση του 2007-2009. Αν δεν με απατά η μνήμη μου το αεροδρόμιο εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 1981 άρα δεν μπορεί να μην υπάρχει στην ημερομηνία που χρησιμοποιεί σαν υπόβαθρο η ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Άλλο ένα παράδειγμα είναι η δασική έκταση στον Άγιο Αντώνη στη Μάρπησσα. Εδώ έχει γίνει θαύμα. Δεν υπάρχει η μονή στον χάρτη, υπάρχει μόνο δάσος.
Πρώτο συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι κάποιος έχει «πειράξει» τα υπόβαθρα;
Ως αρχιτέκτονας που είμαι μπήκα στο ψάξιμο να βρω οικόπεδα που έχουμε εκδώσει οικοδομικές άδειες, με δεκάδες τελεσιδικίες της Δασικής Υπηρεσίας Κυκλάδων και του Συμβουλίου Επίλυσης Δασικών Διαφορών, τα τελευταία 40 χρόνια, σε Πάρο και Αντίπαρο, όπου έχουμε εκδώσει ΝΟΜΙΜΕΣ οικοδομικές άδειες, αν βρίσκονται σήμερα σε περιοχές που μπορεί να είχαν χαρακτηριστεί δασικές.
Δεύτερο θαύμα όντως βρήκα!
Οι οικοδομικές άδειες στην Πάρο και στην Αντίπαρο, εκτός σχεδίου, για να εκδοθούν απαιτούνταν, έγκριση της δασικής υπηρεσίας (τελεσιδικία) και έγκριση της αρχαιολογίας.
Συμπέρασμα: Μήπως οι συντάκτες των χαρτών δεν έχουν κάνει λάθος, μήπως δεν κατηγορούν τις τοπικές Δασικές Υπηρεσίες για «λανθασμένες» αποφάσεις, αλλά απλά έπρεπε να χαρακτηρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές σαν δασικές ώστε να μπορούν μετά να απαλλοτριωθούν και από ιδιωτικές εκτάσεις, να γίνουν δημόσιες. Και αυτό γιατί υπάρχουν ιδιοκτησίες που οι ιδιόκτητες είναι αλλοδαποί, δε βρίσκονται στη χώρα, δε θα το μάθουν(!). Ακόμη και ιδιοκτήτες που ζουν εδώ, δεν θα προλάβουν ή δεν έχουν τα χρήματα για τις ενστάσεις. Ένας πρωτότυπος τρόπος για δωρεάν απαλλοτριώσεις!
Τα δύο συμπεράσματα που καταλήγω αποδεικνύουν ότι δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν ότι υπήρχε αεροδρόμιο στην περιοχή της Αλυκής και μάλιστα σε περιοχή δημοτικής ιδιοκτησίας. Ένας χώρος τόσο μεγάλος, διατίθεται για έργα ΣΔΙΤ, με παραχώρηση της «δασικής» γης, σε επιχειρηματίες, αντί της χρηματοδότησης του από τον Δήμο.
Το ίδιο και για την περιοχή του λόφου του Αγίου Αντωνίου, αν παραχωρηθεί χτίζει εξαιρετικές παραθεριστικές κατοικίες χωρίς την αγορά της γης (δεν πειράζει ότι είναι χαρακτηρισμένος ζώνη Α από την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων – αυτό «αλλάζει»).
Ενώ, θα μπορούσε η ανάρτηση των δασικών χαρτών να είναι ένα εργαλείο για την προστασία του περιβάλλοντος, απέναντι στις πιέσεις για την οικοδόμηση όλων των περιοχών του νησιού, πέρα από το ότι η Πάρος διαθέτει ΓΠΣ, όπου έχει καθορισμένες ζώνες, που μπορεί κάποιος να χτίσει, άρα οι δασικοί χάρτες είναι πλεονασμός, η δημοσίευση τους δείχνει ότι οι σχεδιασμοί του Υπουργείου είναι διαφορετικοί. Όταν ακόμα και ο Περιφερειάρχης Κυκλάδων, εκλεγμένος με την ΝΔ αντιδρά, κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.
Όλγα Μαρία Τζανετάκη
Αρχιτέκτονας