Οι πρόγονοί μας (Μέρος 8ο) | Toυ Ευαγ. Ν. Καστανιά

KASTANIAS.jpg

Γεννηθέντες του 1866 στις Λεύκες: Αιγινήτης Αντώνιος του Δημητρίου, Αρκουλής Γεώργιος του Σταματέλου, Γεμελιάρης Νικόλαος του Γεωργίου, Γεμελιάρης Μιχαήλ του Νικολάου, Γαβαλάς Παντελής του Γεωργίου, Κοντός Μιχαήλ του Κωνσταντίνου, Κοντός Ιωάννης του Κομνηνού, Κόττης Νικόλαος του Εμμανουήλ, Παρούσης Νικόλαος του Κωνσταντίνου, Περάκης Γεώργιος του Ανδρέα, Παντελαίος Κωνσταντίνος του Αντωνίου, Παντελαίος Εμμανουήλ του Μιχαήλ, Ραγκούσης Θεολόγος του Ανδρέα (παππούς του Νίκου Χρ. Αλιπράντη, εκδότη και διευθυντή του περιοδικού «Παριανά»), Ραγκούσης Νικόλαος του Αντωνίου,  Ραγκούσης Αντώνιος του Στυλιανού, Ρούσσος Μιχαήλ του Φραγκίσκου, Σκιαδάς Κωνσταντίνος του Γεωργίου, Χανιώτης Φραγκίσκος του Βασιλείου (Ήταν ο τελευταίος δήμαρχος Υρίας (1907-1912) και ο πρώτος πρόεδρος της κοινότητας Λευκών (1912-1914). Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της κοινότητας από το 1926-1928. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος και ως πρόεδρος, εκτελέστηκαν σημαντικά έργα υποδομής στις Λεύκες), Χανιώτης Κωνσταντίνος του Γεωργίου, Χανιώτης Εμμανουήλ του Δημητρίου.

Γεννηθέντες του 1867 στις Λεύκες: Αρκάς Μιχαήλ του Νικολάου, Αιγινήτης Φραγκίσκος του Μιχαήλ, Αλιπράντης Θεολόγος του Νικολάου (παππούς του Νίκου Χρ. Αλιπράντη, εκδότη και διευθυντή του περιοδικού «Παριανά»), Αλεξίου Νικόλαος του Δημητρίου, Γεμελιάρης Ευστράτιος του Γεωργίου, Γεμελιάρης Ανδρέας του Παρασκευά, Γαβαλάς Στέφανος του Αντωνίου, Γαβαλάς Νικόλαος του Μάρκου, Δρακάκης Ιωάννης του Νικολάου, Καντιώτης Αντώνιος του Νικολάου, Καπούτσος Ιωάννης του Μπενέτου (Έπεσε υπέρ πατρίδος στηΜικρασιατική εκστρατεία (1919-1922). Ο Ιωάννης Καπούτσος, ήταν ιερέας και δάσκαλος στις Λεύκες. Πήγε στη Σμύρνη οικογενειακώς για καλύτερη τύχη και όταν οι Τούρκοι το 1922 μπήκαν στη Σμύρνη, έδιωξε την οικογένειά του για να σωθεί από τη σφαγή, ενώ ο ίδιος έμεινε κοντά στο ποίμνιό του και τον σκότωσαν οι Τούρκοι (Ε.Ν. Καστανιάς, Λεύκες Πάρου, πεντέμισι αιώνες ιστορία», Αθήνα 1998), Κρητικός Εμμανουήλ του Γεωργίου, Κονταράτος Δημήτριος του Μαρή, Καντιώτης Αντώνιος του Δημητρίου, Λουκής Στέφανος του Θεόδωρου, Μαυραγκάς Θεόδωρος του Νικολάου, Ξενάκης Νικόλαος του Σταματίου, Παντελαίος Στέφανος του Λυπράνδου, Παντελαίος Γεώργιος του Δημητρίου, Παντελαίος Ιωάννης του Δημητρίου, Πιντζιλαίος Κυριακός του Ιωάννου (Ήταν παππούς μου, από την πλευρά της μάνας μου. Το επώνυμο Πιντζηλαίος, όπως έχουμε αναφέρει είναι παραφθορά του επωνύμου Βιτζηλαίος, Παρούσης Παναγιώτης του Παναγιώτη, Παρούσης Μιχαήλ του Εμμανουήλ, Ραγκούσης Αντώνιος του Νικολάου, Ραγκούσης Γρηγόριος του Δημητρίου, Ραγκούσης Εμμανουήλ του Μιχαήλ, Ρούσσος Κωνσταντίνος του Νικολάου (γεν. στην Αθήνα), Ρούσσος Νικόλαος του Αναστάσιου, Ρούσσος Ιωάννης του Γεωργίου, Σκιαδάς Νικόλαος του Αθανασίου, Σκιαδάς Γεώργιος του Ιωάννη, Σκιαδάς Ιωάννης του Γεωργίου (Έπεσε υπέρ πατρίδος στη Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922), Σπανόπουλος Ιωάννης του Παναγιώτη, Σκανδάλης Μιχαήλ του Ευσταθίου, Σκορδίλης Ιωάννης του Αγγελή, Στέλλας Νικόλαος του Φιλόθεου, Τριαντάφυλλος Γρηγόριος του Παρασκευά, Χανιώτης Κωνσταντίνος του Νικολάου, Χανιώτης Νικόλαος του Ιωάννη, Χανιώτης Μιχαήλ του Γεωργίου, Χανιώτης Ιωάννης του Νικολάου.

Γεννηθέντες του 1868 στις Λεύκες: Αρκουλής Κωνσταντίνος του Νικολάου, Καπούτσος Δημήτριος του Παναγιώτη, Καπαρός Ιωάννης του Εμμανουήλ (Ήταν πρόεδρος της κοινότητας Λευκών το 1934-1935, Κρητικός Γεώργιος του Αντωνίου, Κυδωνιεύς Σπυρίδων του Μιχαήλ, Λουκής Σπυρίδων του Νικολάου, Μοστράτος Νικόλαος του Χρουσή, Μαυραγκάς Δημήτριος του Εμμανουήλ (διετέλεσε πρόεδρος της κοινότητας Λευκών  το 1919, το 1921 κι το 1925), Παντελαίος Μάρκος του Μιχαήλ, Ραγκούσης Ιωάννης του Ανδρέα, Ραγκούσης Γεώργιος του Νικολάου, Ραγκούσης Εμμανουήλ του Αντωνίου.

Ευαγ. Ν. Καστανιάς