Αρχοντικό Ιωάννου Δ. Αργυρόπουλου

Το αρχοντικό αυτό χτίστηκε σύγχρονα περίπου με το διπλανό του Νικολάου Κρίσπη, από τον Ιωάννη Δημητρίου Αργυρόπουλο το 1885.

Ο Ιωάννης Δημητρίου Αργυρόπουλος ήταν πατέρας αρκετών Αργυροπουλέων και ήταν παππούς του λογοτέχνη Γιάγκου Αργυρόπουλου ο οποίος έφερε το όνομα του παππού του Ιωάννη. Εν συνεχεία, περί τις αρχές του 20ου αιώνα, το αγόρασε ο Θεμιστοκλής Ολύμπιος, δια ονόματος του υιού του Κωστή Ολυμπίου.

Ο Κωστής Θ. Ολύμπιος ήταν διευθυντής στα καταστήματα του Ράλλη, στη Βομβάη της Ινδίας. Αφού συνταξιοδοτήθηκε γύρισε στην Πάρο με την γυναίκα του, την κ. Πιπίτσα, μια ξεχωριστή αρχόντισσα και τα δυο παιδιά τους τα οποία είχαν γεννηθεί στη Βομβάη, τη Μαίρη, μετέπειτα γυναίκα του Μιχαήλ Κρίσπη και την Καίτη, μετέπειτα σύζυγος του Νάσου (Αθανασίου) Ανδρόνικου όπου έκαμαν ένα παιδί, τον Δημήτρη Ανδρόνικο. Ο Ολύμπιος είχε επίσης αγοράσει το πυργόσπιτο «των Κονδύλιδων» στο Καλάμι, μαζί με όλη την έκτασή του, άνω των 100 στρεμμάτων. Το αρχοντικό αυτό στη συνέχεια περιήλθε στην κόρη του Κωστή Θ. Ολύμπιου, Καίτη Ανδρόνικου.

Η Καίτη κληρονόμησε επίσης το πυργόσπιτο στο Καλάμι και ένα κτίριο μαζί με την αδερφή της Μαίρη, στην οδό Εμμ. Μπενάκη και Νικηταρά στην Αθήνα, όπου εκεί η Καίτη έκανε καταστήματα με στοά, και την ονόμασε «ΣΤΟΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ».

Ο Νάσος Ανδρόνικος ο οποίος ήταν πρώτος μηχανικός στα καράβια, πέθανε νωρίς και έμεινε μόνη της η Καίτη, με τον γιο της Δημήτρη. Η Καίτη, ήταν ένας πολύ ευγενικός και μαλακός τύπος, όπως και η μητέρα της. Μιλούσε καλύτερα την αγγλική γλώσσα από τα ελληνικά. Όταν ο Δημήτρης έφτασε τα 18 του, σκέφτηκε να πάει στην Ιταλία να σπουδάσει. Εκεί έμπλεξε με τέσσερις συμμαθητές/φίλους, και του είπαν: «βρε συ, έχεις του κόσμου την περιουσία στην Πάρο και θα καθίσουμε εδώ να γίνουμε πολιτικοί μηχανικοί; Δεν πάμε να τα αξιοποιήσουμε;». Έρχονται στην Πάρο και άρχισαν να παίρνουν δάνεια. Δάνεια βέβαια εις βάρος του Δημήτριου Ανδρόνικου, διότι οι άλλοι δεν είχαν τίποτα, και μέσα σε ενάμιση, δυο χρόνια το αρχοντικό το πήραν οι δανειοδότες. Στη συνέχεια, από το 1966 ανήκει στον σημερινό του ιδιοκτήτη, Brett Taylor, ο οποίος έχει τα τελευταία χρόνια σχολή καλών τεχνών.

Το Καλάμι περιήλθε στη Μαίρη και δεν πουλήθηκε. Ο Δημήτριος Αθ. Ανδρόνικος πέθανε από κατάθλιψη και καταπίεση.

Πηγές: διάφορες προφορικές μαρτυρίες

Δημήτρης Ντόλκας