Ομάδα γυναικών Πάρου: ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ

 Θλιβερός ο  απολογισμός της πρόσφατης  πυρκαγιάς  και επιτακτική η ανάγκη δράσης.

Μεγάλες και νωπές οι πληγές από τη μεγάλη σε έκταση πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πρόσφατα στο νησί. Μια μεγάλη περιβαλλοντική και πολιτιστική καταστροφή, με απώλειες χιλιάδων καμένων στρεμμάτων χαμηλής βλάστησης, ελαιοδέντρων, καταστροφή μελισσιών ενώ  μετά από τιτάνιες προσπάθειες αποφεύχθηκαν  καταστροφές σπιτιών.  

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί όμως αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι τόσο η έλλειψη σχεδιασμού, η ανεπαρκής αντιμετώπιση όσο και η απουσία πολιτικής πρόληψης τέτοιων καταστροφικών φαινομένων που δείχνουν ότι οι διαβεβαιώσεις περί ετοιμότητας δεν συνάδουν με το καταστροφικό αποτέλεσμα. Τα αποκαΐδια και οι στάχτες στο νησί αλλά και Πανελλαδικά, όπως φάνηκε μετά το μπαράζ πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα, διαψεύδουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί ριζικής αναδιάρθρωσης όσο αφορά την πολιτική προστασία για την ετοιμότητα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Η  κατώτερη των αναγκών χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων πρόληψης και αντιμετώπισης όπως και η  υποστελέχωση  των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών λειτουργούν σαν προσάναμμα  όπως δείχνουν μερικά από τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, αφού:

·  Από τα 17,7 εκατ. Που ζητούσαν για φέτος πανελλαδικά τα Δασαρχεία για έργα στοιχειώδους αντιπυρικής θωράκισης η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατ. Ευρώ!

·  Ο μέσος όρος φυσικής ηλικίας του υποστελεχωμένου πυροσβεστικού προσωπικού είναι 45-50 έτη με ότι αυτό σημαίνει αφού επιχειρούν κάτω από ακραία  επικίνδυνες συνθήκες, έχουν συνεχείς μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια κλπ

· Το 80% των οχημάτων ξεπερνά τη δεκαετία ενώ κάποια παραμένουν ενεργά ακόμα και τρεις δεκαετίες

·  Ενώ βλέπουμε να υποχρηματοδοτείται η συντήρηση των επίγειων μέσων, οι  δαπάνες για τη μίσθωση εναερίων εκτοξεύονται από τα 17 εκατ. Στα 40,80 εκατομμύρια ευρώ ενώ σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες και σχετικές έρευνες τα αεροπορικά μέσα λειτουργούν επικουρικά και μπορούν να είναι αποτελεσματικά μόνο με την από κοινού δράση με άρτια επανδρωμένες, εξοπλισμένες και αριθμητικά επίγειες δυνάμεις. 

Όλα αυτά είναι αποτελέσματα μιας πολιτικής που όλα τα αξιολογεί στεγνά έχοντας μοναδικό κριτήριο το κόστος-κέρδος. Ας μη ξεχνάμε ότι αυτή η πολιτική προτάσσει το  οικονομικό συμφέρον επιχειρηματικών ομίλων που σπέρνουν άναρχα ανεμογεννήτριες, όπως και στα  Κυκλαδονήσια, καταστρέφοντας ολόκληρα οικοσυστήματα, μετατρέποντας βουνά σε «κρανίου τόπο» αγνοώντας  ή καταστέλλοντας κάθε λαϊκή αντίδραση.

Οι γυναίκες της Ομάδας Γυναικών Πάρου-Αντιπάρου (ΟΓΕ) ανησυχούμε και προβληματιζόμαστε όπως και το σύνολο της Παριανής κοινωνίας. Πιστεύουμε ότι άμεσα χρειάζεται να δράσουμε, να γίνει υπόθεση όλων μας, κάθε συλλόγου, κάθε σωματείου, κάθε μαζικού φορέα η απαίτηση και η διεκδίκηση τόσο για την ενιαία διαχείριση   μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων  όσο και  του σχεδιασμού της αποκατάστασης του τοπίου. Παράλληλα να απαιτήσουμε  λήψη μέτρων  ώστε να αποτραπεί ακόμα και η σκέψη για κάθε είδους επιχειρηματικής εκμετάλλευσης των καμένων περιοχών όπως και άμεσα μέτρα προστασίας των πληττόμενων περιοχών από πλημύρες,  από επερχόμενες  βροχοπτώσεις . Σε αυτό το πλαίσιο η Ομάδα Γυναικών Πάρου συμμετείχε στην πρώτη σύσκεψη που διοργανώθηκε στις Λεύκες με πρωτοβουλία του Προοδευτικού Συλλόγου Λευκιανών Αθήνας  και του συλλόγου ΥΡΙΑ με συμμετοχή  αρκετών συλλόγων. Καταθέσαμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας ενώ  δηλώσαμε τη διάθεση μας να συμμετάσχουμε σε κάθε συντονισμένη κοινή δράση που έχει στόχο  τη διεκδίκηση λήψης κάθε απαραίτητου μέτρου, πρόληψης και διαχείρισης, έτσι ώστε  να αποφευχθούν άλλες τέτοιες τεράστιες καταστροφές στο νησί μας.

Ομάδα Γυναικών Πάρου ( ΟΓΕ)