Προεκλογικές επαφές μεταξύ ΜέΡΑ25, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑ.Ε.
/Η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει, διόλου άτυπα μάλιστα, καθώς ήδη κόμματα ανακοινώνουν υποψηφίους και ψηφοδέλτια. Μπροστά μας έχουμε μια διπλή εκλογική αναμέτρηση, με την πρώτη να ακολουθεί (πρώτη φορά μετά το 1989) την απλή αναλογική. Το γεγονός αυτό καθώς και οι ακραίες καταστάσεις τις οποίες ζούμε σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής καθημερινά έχουν οδηγήσει τα μικρότερα κόμματα, όπως και τα κινήματα και τις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς να συζητούν για τυχόν συμπορεύσεις, ίσως και για κοινή κάθοδο στις εκλογές.
Αρχικά την κίνηση έκανε το ΜέΡΑ25. Ηδη, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, ο γραμματέας του κόμματος Γ. Βαρουφάκης έχει κάνει κάλεσμα πάνω στα 7+1 σημεία που έχει θέσει το ΜέΡΑ25 «ως βάση παλλαϊκής συστράτευσης» όπως την ονομάζει. Ο ίδιος το έλεγε σε κάθε τόνο πως δεν πρόκειται το κόμμα του να συνεργαστεί μετεκλογικά με κανέναν και πως η όποια συνεργασία θα πρέπει να γίνει πριν. Βέβαια, με την κοινοβουλευτική του ομάδα να έχει συρρικνωθεί σημαντικά (έξι βουλευτές έχει πλέον, του κ. Βαρουφάκη συμπεριλαμβανομένου) έπειτα από συνεχείς αποχωρήσεις, και με τις δημοσκοπήσεις να μην είναι υπέρ του, είναι κάπως προφανές το γιατί ήθελε τόσο το κόμμα μια προεκλογική συνεργασία.
Ωστόσο, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ούτε το ΠΑΣΟΚ δέχτηκαν κάτι τέτοιο, και φυσικά ούτε το ΚΚΕ (το οποίο διευρύνει μάλιστα τις αποστάσεις του από όλα τα «αστικά κόμματα», όπως τα ονομάζει). Πλέον, λοιπόν, το ΜέΡΑ25 έχει αρχίσει (άτυπες πάντα) συζητήσεις με τα υπόλοιπα κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινωβουλευτικής, ριζοσπαστικής Αριστεράς. Πριν από λίγες μέρες, μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης σε αρθρογραφία του έκανε ουσιαστικά σαφές αυτό το κάλεσμα διαλόγου και συμπόρευσης. Ωστόσο, τίποτε δεν έχει γίνει ακόμα επίσημα.
Από τη μια είναι όλες οι οργανώσεις και τα κινήματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και από την άλλη τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, εκτός Βουλής βέβαια: η ΛΑ.Ε. και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Κατ’ αρχάς, λοιπόν, το κάλεσμα και οι όποιες (άτυπες) συζητήσεις είναι να γίνουν, με αυτά τα δύο κόμματα θα γίνουν. Κάποιες μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχουν ήδη γίνει: η ΛΑ.Ε. είναι ήδη σύμφωνη στο να συνεργαστεί και με το ΜέΡΑ25 και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και με το ΚΚΕ και με τις άλλες οργανώσεις. Μάλιστα, στελέχη της ΛΑ.Ε. έχουν βρεθεί στον δρόμο, τις κινητοποιήσεις και τα συνέδρια με στελέχη του ΜέΡΑ25 και συνεχώς υπάρχει μία ώσμωση απόψεων – πάντα άτυπα. Αν υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση από το ΜέΡΑ25, αυτό θα συζητηθεί στα όργανα της ΛΑ.Ε. επίσημα. Μαθαίνουμε βέβαια πως αρχική επιδίωξη της ΛΑ.Ε. είναι να γίνει μια κοινή κάθοδος με την υπόλοιπη εξωκοινοβουλευτική, ριζοσπαστική Αριστερά και φυσικά είναι ανοιχτοί σε συνεργασία και με ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ.
Ολα φαίνεται πως θα κριθούν από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ: το κόμμα συγκεντρώνει τον κόσμο του (και πολλά νέα μέλη μάλιστα) ενόψει της 5ης Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης το επόμενο Σαββατοκύριακο (21-22/01), όπου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Το ΜέΡΑ25 θέλει τη συμπόρευση, η ΛΑ.Ε. θέλει, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θέλει; Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μάλλον απίθανο να συνεργαστεί με το ΜέΡΑ25. Ο χώρος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, η αυτοτέλεια και η ολότητα αυτής είναι που ενδιαφέρουν (σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ) την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όχι μια εκλογική κοινή κάθοδος με το ΜέΡΑ25 (κάτι το οποίο, ωστόσο, είναι επιθυμητό ίσως και προσδοκώμενο από το τελευταίο). Οσο για τη ΛΑ.Ε., αυτό μένει να κριθεί, αν και δεν φαίνεται να είναι κάτι πολύ πιθανό.
Οπως γνωρίζουμε, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ένας πολιτικός σχηματισμός, που αυτοπροσδιορίζεται ως κίνημα που ανήκει στον χώρο της αντικαπιταλιστικής/κομμουνιστικής Αριστεράς και συναποτελείται από διάφορες αριστερές οργανώσεις. Από αυτές το ΣΕΚ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα) φαίνεται πως είναι πιο ανοιχτό ως προς την πρόταση της ΛΑ.Ε., ωστόσο το ΝΑΡ (Νέο Αριστερό Ρεύμα) και όχι μόνο επιθυμούν τη συμπόρευση με την υπόλοιπη ριζοσπαστική Αριστερά, αλλά όχι με τη ΛΑ.Ε. Οσο για το ΜέΡΑ25, αυτό είναι εκτός εκλογικής συμμαχίας για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Λαπαβίτσας - Κουβελάκης
«Η εναλλακτική πολιτική πρόταση θα πρέπει να έχει την ευρύτητα που χρειάζεται, απευθυνόμενη σε όλο το φάσμα της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, διαμορφώνοντας θέσεις που θα απαντάνε στα καυτά κοινωνικά προβλήματα. [...] Για να έχει όμως οποιαδήποτε ελπίδα επιτυχίας, μια τέτοια πρόταση θα πρέπει να έχει στον πυρήνα της την ουσιαστική συμπόρευση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Η ριζοσπαστική Αριστερά είναι ένας όρος που, μετά τον εξευτελισμό του ΣΥΡΙΖΑ, έχει δικαιολογημένα χάσει την αίγλη και την ελκυστικότητα που κάποτε είχε. Παραμένει όμως ο ευρύς πολιτικός χώρος που δεν μεταθέτει την ανατροπή του ελληνικού καπιταλισμού στο απώτερο μέλλον, αλλά την επιδιώκει στις σημερινές συνθήκες. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι η συμπόρευση των ριζοσπαστικών αριστερών δυνάμεων, η οποία θα πρέπει να έχει στρατηγικό και όχι εκλογικό χαρακτήρα [...].
Για να καταλήξει θετικά μια τέτοια προσπάθεια, εν όψει μάλιστα της παρατεταμένης εκλογικής μάχης των επόμενων μηνών, χρειάζεται να συζητηθούν οι δυσκολίες, οι διαφωνίες και τα σημεία που μένει να αποσαφηνιστούν. Τα βασικότερα δε ζητήματα έχουν να κάνουν με τη θέση και το ρόλο του ΜέΡΑ25», έγραψαν πριν λίγες μέρες σε άρθρο τους (thepressproject) οι Κώστας Λαπαβίτσας και Στάθης Κουβελάκης. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι αυτή που θα καθορίσει τις εξελίξεις, για τις οποίες βέβαια δεν υπάρχει πολύς χρόνος, αλλά είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν – αρκεί να δούμε προς ποια κατεύθυνση.