Η θέση του Εξωραϊστικού Συλλόγου Μώλου Μαρμάρων για την οικοδομική ανάπτυξη στην Πάρο
/ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΩΛΟΥ ΜΑΡΜΑΡΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΥΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ
Μετά τα αποτελέσματα της διημερίδας της 13ης και 14ης Απριλίου 2024 στην Παροικιά με το επίκαιρο θέμα «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΒΙΩΣΙΜΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟ» και με αφορμή το ψήφισμα της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΟΥ, με κύριο αίτημα την προσωρινή αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών (Ο.Α.) για τις εκτός σχεδίου περιοχές, ο Σύλλογός μας επιθυμεί να γνωστοποιήσει στη σεβαστή κοινωνία του νησιού τις ακόλουθες θέσεις και προτάσεις του:
1. Αναγνωρίζουμε ότι εάν συνεχισθεί με αυτούς τους ρυθμούς η οικοδόμηση στην Πάρο (εκτός και εντός σχεδίου), χωρίς την ανάλογη ανάπτυξη/βελτίωση των υποδομών και χωρίς αποτελεσματική υποστήριξη του φυσικού περιβάλλοντος, το νησί θα αντιμετωπίσει σύντομα μη αποδεκτές και μη αναστρέψιμες καταστάσεις σε ότι αφορά στην ιδιαίτερη φυσική του ομορφιά, στην οικονομία και στην κοινωνική του ισορροπία.
2. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνεται μελέτη για τη φέρουσα ικανότητα (Φ.Ι.) του νησιού, καθώς και εμπεριστατωμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν από την αδειοδότηση κάθε μορφής επένδυσης, κάτι που προφανώς δεν έγινε στην περίπτωση του Μαρτσέλου.
3. Δεν συμφωνούμε με την πρόταση για προσωρινή αναστολή Ο.Α. στις εκτός σχεδίου περιοχές, γιατί αυτό θα πλήξει κυρίως Παριανούς οι οποίοι σε αυτές τις περιοχές κατέχουν πατρογονική γη από πάππου προς πάππον, θα αδικηθούν μάλιστα κατάφωρα καθ’ όσον σε περίπτωση αναστολής των Ο.Α. θα πέσει και η αξία της ιδιοκτησίας τους.
4. Θεωρούμε ότι η δημιουργία της ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ (ΥΠΔΟΜ) στο Δήμο Πάρου είναι πολύ σημαντική και κομβική για την σχεδίαση του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Τ.Π.Σ.), σύμφωνα με το Δημόσιο συμφέρον και τη βιώσιμη περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού. Προκειμένου δε να είναι συμβατή η δόμηση με το περιβάλλον θα πρέπει η εν λόγω Υπηρεσία να ενισχυθεί και να στελεχωθεί ακόμη περισσότερο, ώστε να γίνονται ενδελεχείς έλεγχοι για την τήρηση των νόμων της δόμησης αλλά και αυτών για την προστασία του περιβάλλοντος. Προτείνεται να μην εκδίδεται Ο.Α. χωρίς την ύπαρξη ουσιαστικής περιβαλλοντικής μελέτης (πρόταση για ανάλογη ρύθμιση στο νέο Τ.Π.Σ.).
5. Επισημαίνουμε ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική η οποία είναι ταυτισμένη με την εντοπιότητα την τοπιο-δομή και τον πολιτισμό του νησιού μας. Επομένως δεν μένει παρά να απαγορευθεί (στο νέο Τ.Π.Σ.) κάθε είδους αρχιτεκτονικής κατασκευής ξένης προς την παραδοσιακή κυκλαδίτικη δόμηση, όπως τα υπόσκαφα που καταστρέφουν εκτός των άλλων τη συνοχή κάθε λόφου και υψώματος. Επίσης, στο πλαίσιο της προβολής του κυκλαδίτικου πολιτισμού μας, προτείνεται να αναδειχθούν και να επισκευασθούν/συντηρηθούν όλοι οι ανεμόμυλοι της Πάρου (ένταξη για χρηματοδότηση από Ε.Ε.).
6. Επισημαίνουμε την απαράδεκτη κατάσταση με τις πισίνες που έχει επικρατήσει στο νησί, όταν και το παραμικρό κατάλυμα διαθέτει την πισίνα του, έστω και αν κείται σε μία θαυμάσια παραλία, μερικά μόνο μέτρα από τη θάλασσα! Τέτοιας μορφής ανεξέλεγκτες και υπερβολικές καταναλώσεις ύδατος σε καιρούς μεγάλης λειψυδρίας, απώλειας του υδροφόρου ορίζοντα και περιορισμένης λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης, πρέπει να διακόπτονται, με την άμεση αναστολή χρήσης των πισίνων.
7. Μεταξύ των άλλων επεμβάσεων του Συλλόγου για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, έχουμε προτείνει στον Δήμο Πάρου από 19/4/2024 συγκεκριμένες προτάσεις, ειδικά για τη διάσωση των προστατευόμενων παράκτιων υδροβιότοπων και αμμοθινών του νησιού, προκειμένου να εξετασθεί η ενσωμάτωσή τους στο νέο Τ.Π.Σ.
Εκ μέρους του Δ.Σ.
Μιχάλης Δ. Κυριαζάνος
3/7/2024