Ο Π.Σ. "Αρχίλοχος" διαχωρίζει (ΟΡΘΑ) τη θέση του από την Κίνηση Πολιτών Πάρου

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Αρχίλοχος», δημοσίευσε ανακοίνωση με την οποία διαχωρίζει τη θέση του από το ψήφισμα της Κίνησης Πολιτών Πάρου, στο οποίο ζητούσε την προσωρινή αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Περί υπερδόμησης και ψηφίσματος της Κίνησης Πολιτών

Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε ένα ψήφισμα της Κίνησης Πολιτών που αφορά τα πολεοδομικά προβλήματα του νησιού.

Το κείμενο ανοίγει πολλά φλέγοντα ζητήματα και περιλαμβάνει αιτήματα για την διάσωση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος του νησιού: η αδρανοποίηση του νόμου για τα υπόσκαφα, η απαγόρευση Ιδιωτικών Πολεοδομικών σχεδίων (ΕΣΧΑΔΑ/ΕΣΧΑΣΕ), η απαγόρευση πισινών, η στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών κλπ. είναι αιτήματα τα οποία μας βρίσκουν σύμφωνους/ες.

Θεωρούμε ότι το κείμενο αυτό ανοίγει τη συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά επ` ουδενί δεν αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση, ειδικά στο θέμα της οριζόντιας αναστολής/κατάργησης των οικοδομικών αδειών: Μια τέτοια απόφαση θα συμπαρέσυρε μαζί με τα «ξερά» και τα «χλωρά», τους συντοπίτες και τις συντοπίτισσες μας, για τους οποίους η εκτός σχεδίου δόμηση αποτελεί την μοναδική διέξοδο για την επίλυση του στεγαστικού τους προβλήματος.

Για τον λόγο αυτό ο Αρχίλοχος διαχωρίζει την θέση του στο θέμα της αναστολής των νέων αδειών και δεν συνυπογράφει αυτό το ψήφισμα.

Τα θέματα που έχουν τεθεί, είναι όντως πολύ σοβαρά και θα πρέπει να αντιμετωπισθούν μέσα από τον διαρκή και ενεργό διάλογο με την παριανή κοινωνία, τους ειδικούς και τους φορείς.

Ο Αρχίλοχος και η Περιβαλλοντική του ομάδα στην 50ετή διαδρομή τους, ήταν πάντα πρωτοπόροι στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, στην προστασία του περιβάλλοντος και της παράδοσης μέσα από ρεαλιστικές και βιώσιμες προτάσεις.

Τούτων λεχθέντων εξυπακούεται ότι, παρά τις επιμέρους διαφωνίες, ο Αρχίλοχος θα συνεχίσει να συμπορεύεται με όσους και όσες αντιστέκονται στην ισοπέδωση του τόπου: η συστηματική καταστροφή της παραλίας του Μαρτσέλο, την οποία με λύπη και θυμό παρακολουθούμε όλοι και όλες αυτές τις ημέρες, δεν γίνεται να συνεχιστεί δίχως την απάντηση της Κοινωνίας των Πολιτών.

Το ΔΣ του Αρχίλοχου».