«Στης ακρίβειας τον καιρό»… | Χαράτσωμα και από τον ΦΟΔΣΑ!
/Οι ανατιμήσεις 500 περίπου προϊόντων ευρείας κατανάλωσης από την 1η Σεπτεμβρίου (ενδεικτικά: φυσικοί χυμοί 16%, κατεψυγμένα ψάρια 13%, τυριά ρύζι 9%, γάλα εβαπορέ 8%), μαζί με την ένταση της ενεργειακής κρίσης που θα ξετινάξει το οικογενειακό πορτοφόλι μέσα στον χειμώνα, είναι το καθημερινό άγχος των συμπατριωτών μας.
Και ενώ, θα περίμενε κανείς, ότι τουλάχιστον η αυτοδιοίκηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπίσει το εισόδημα των τοπικών κοινωνιών, ήρθε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τον ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), να επιβάλλει τεράστιες αυξήσεις στο λειτουργικό κόστος του ΧΥΤΑ Πάρου. Συγκεκριμένα από 280 000 ευρώ που ήταν το κόστος λειτουργίας το 2020, για το 2023 η πρόβλεψη ανέρχεται στα 984 000ευρώ!
Ποσό φυσικά, που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες, καθώς τα λειτουργικά κόστη του ΧΥΤΑ προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη.
Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που έχουν εκτοξευτεί λόγω της αισχροκέρδειας συνέπεια της ενεργειακής κρίσης, θα προσθέσουν και τις μεγάλες αυξήσεις των δημοτικών τελών, και θα δώσουν τη χαριστική βολή στην τσέπη των κατοίκων των νησιών μας.
Σημειώνουμε ότι τα έσοδα του δήμου Πάρου από ανταποδοτικά τέλη ανέρχονται σε 1.837.101 ευρώ και το σύνολο της εισφοράς μας στο ΦΟΔΣΑ για το 2022 είναι στα 984.288,81 ευρώ. Με αυτά τα έσοδα θα πρέπει να καλυφθούν επίσης η αποκομιδή απορριμμάτων, τα καύσιμα των οχημάτων, η συντήρησή τους, η προμήθεια κάδων απορριμμάτων και η ανανέωση του στόλου οχημάτων, η καθαριότητα των οικισμών, παραλιών κλπ με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κάνουμε αποκομιδή αλλά μόνο διαχείριση της κατάστασης.
Ενώ μας ενημέρωναν τα κυβερνητικά επιτελεία ότι με την δημιουργία του ΦΟΣΔΑ θα υπήρχε καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, η κατάσταση είναι τραγική. Ο υπερκερασμένος ΧΥΤΑ βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση του τοιχίου στήριξης από την υπερφόρτωση, ενώ η ευρύτερη περιοχή είναι διάσπαρτη με ότι «παίρνει ο άνεμος» και από την διαρροή των υγρών αποβλήτων κινδυνεύει ο υδροφόρος ορίζοντας.
Εκεί που μας χρώσταγαν μας πήραν και το βόδι!
Στις 24/8 συνεδρίασε ο δήμος Πάρου και γι’ αυτό το θέμα, και η διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, υποστήριξε ότι από τον ΦΟΔΣΑ δεν αναφέρεται πουθενά ο συμψηφισμός του ποσού 159.091,35 ευρώ που τους παραδόθηκε σε μετρητά, σύμφωνα με το από 26 Μαρτίου 2021 πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής από τον ΣΥΔΙΣΑΠΑ, ως ταμειακό διαθέσιμο (υπόλοιπο). Έτσι, πρότεινε ο δήμος Πάρου να αιτηθεί το ποσό αυτό των 159.091,35 ευρώ να αφαιρεθεί εντελώς από το σχέδιο Απολογισμού Τιμολογιακής Πολιτικής και Εισφορών του έτους 2021.
Σε ό,τι αφορά το ποσό της απόκτησης γης για την Μονάδα Επεξεργασίας ΒιοΑποβλήτων (ΜΕΒΑ) ποσού 165.000 ευρώ που έχει ήδη δαπανήσει ο δήμος Πάρου και το οποίο έχει συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, παρουσία του κ. περιφερειάρχη και προέδρου του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε., ότι είναι απαιτητό να επιστραφεί στον δήμο Πάρου, και για το οποίο ο ΦΟΔΣΑ έχει δεσμευθεί και εγγράφως με το σχετικό έγγραφο του.
Τα τρελά έξοδα του ΦΟΔΣ Α και οι εργολάβοι…
Το λειτουργικό κόστος του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για το οικονομικό έτος 2023 έχει προϋπολογισθεί στο ποσό των 2.900.000 ευρώ συν Φ.Π.Α. 158.640 ευρώ. Σύμφωνα με τη διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του δήμου Πάρου έχει διογκωθεί υπέρογκα αφού:
1. Από μια απλή ανασκόπηση των ενεργειών του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου από την ημέρα παράδοσης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Πάρου – Αντιπάρου, προκύπτει ότι όλες οι διαδικασίες για τη λειτουργία του χώρου αυτού, οδηγούνται σε απευθείας αναθέσεις είτε σε ανάθεση με διαπραγμάτευση, με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων με ελάχιστες έως μηδαμινές εκπτώσεις, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες ενέργειες του δήμου Πάρου (ο οποίος υποστήριζε διοικητικά τον πρώην ΣΥΔΙΣΑΠΑ) που η λειτουργία του χώρου ανατίθενται μετά από ανοικτό διαγωνισμό, με συμμετοχή ανταγωνιστικών εταιρειών επιτυγχάνοντας εκπτώσεις τάξης μεγέθους 10-25 %).
2. Ο ΦΟΣΔΑ προτίθεται άμεσα να προχωρήσει σε υπερβολικό αριθμό προσλήψεων δημιουργώντας έτσι ένα υδροκέφαλο μηχανισμό που απογειώνει το λειτουργικό κόστος.
Τι αποφασίστηκε
Το δημοτικό συμβούλιο Πάρου αποφάσισε κατά πλειοψηφία (ψήφισαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος) να γνωμοδοτήσει αρνητικά για το σχέδιο απολογισμού τιμολογιακής πολιτικής και εισφορών μελών του ΦΟΔΣΑ για το 2021 και 2022. Επίσης αρνητικά γνωμοδοτεί για το τεχνικό πρόγραμμα του 2023 και την τιμολογιακή πολιτική για το έτος 2023.
Ακόμα, απαιτεί 124.726,50 ευρώ, που αφορά το Τέλος Αποκατάστασης και Μεταφροντίδας ΧΥΤΑ.
Επίσης, απαιτεί το ποσό των 159.091,35 ευρώ, που παραδόθηκε στον ΦΟΔΣΑ και το ποσό της απόκτησης γης για την Μονάδα Επεξεργασίας ΒιοΑποβλήτων (ΜΕΒΑ) ύψους 165.000 ευρώ, που έχει ήδη δαπανήσει ο δήμος Πάρου.
Ακόμα, προτείνει τη μείωση του λειτουργικού κόστους, την προκήρυξη ανοικτών διαγωνισμών για την εκτέλεση έργων, προμηθειών και παροχών υπηρεσίας, χωρίς περιορισμούς των συμμετεχόντων στους διαγωνισμούς και τον περιορισμό των δαπανών εξόδων για παροχές υπηρεσιών συμβούλου, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, προκειμένου να περιοριστεί το λειτουργικό του κόστους.
Τέλος, ο δήμος Πάρου ζητά σε περίπτωση, λόγω εταιρικού σχήματος, που δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις του να του δοθεί με Νόμο, η δυνατότητα οικειοθελούς αποχώρησης από τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου και η αντίστοιχη ανάληψης της αρμοδιότητας στην εδαφική του περιφέρεια με την αντίστοιχη επιστροφή του μετοχικού κεφαλαίου που έχει συνεισφέρει.
Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου
Ο εκπρόσωπος της Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου, Κώστας Ροκονίδας, στην τοποθέτησή του για το θέμα –μεταξύ άλλων- υποστήριξε:
«[…] Επαληθεύεται η θέση και η εκτίμηση της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι, ο επιβαλλόμενος κυβερνητικός σχεδιασμός μέσω και του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου οδηγεί στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, εξασφαλίζοντας κέρδη για τους ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο, φορτώνοντας με καινούργια βάρη τα λαϊκά στρώματα που θα κληθούν να πληρώσουν το «κάγκελο».
Την ίδια ώρα ο ΧΥΤΑ λόγω υπερκορεσμού βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, η προσωρινή λύση αντιμετώπισης της κατάστασης είναι στις καλένδες, τα εργολαβικά κόστη διαχείρισης ανεβαίνουν. Η δε υποβάθμιση στο περιβάλλοντα χώρο από το «σακουλομάνι» και από τη διαρροή των υγρών αποβλήτων, με κίνδυνο τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, είναι τεράστια. Οι ευθύνες βέβαια της δημοτικής αρχής είναι τεράστιες γιατί παρέδωσε τον ΧΥΤΑ υπερκορασμένο στον ΦΟΔΣΑ.
Οι «διορθωτικές» προτάσεις της δημοτικής πλειοψηφίας που διατυπώθηκαν στο τελευταίο συμβούλιο, αποτελούν το «άλλοθι» της για μια εκ των προτέρων χαμένη μάχη στη γενική συνέλευση του ΦΟΔΣΑ. Καταψηφίζουμε το σχέδιο απολογισμού, τιμολογιακής πολιτικής και εισφορών του ΦΟΔΣΑ για το 2021 και 2022 καθώς και το τεχνικό πρόγραμμα του 2023.
Η απαίτηση και η διεκδίκηση σήμερα για τον παριανό λαό και όλους τους νησιώτες πρέπει να είναι μία: Δημόσιος φορέας, με εθνικό σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων, με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, μόνιμο προσωπικό που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες και με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καμία εμπλοκή ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης».
Τι υποστηρίζει ο κ. Κωβαίος
Ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, για το θέμα δήλωσε στην εφημερίδα μας:
«Ο κίνδυνος να «κατεβάσουν ρολά» οι δήμοι λόγω της ενεργειακής κρίσης και να σταματήσει η απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες τους, είναι πλέον υπαρκτός.
Η πίεση προς τους δήμους αυξάνεται λόγω της συνολικής εκτίναξης του κόστους υπηρεσιών και αγαθών, και οι πολίτες βρίσκονται σε δύσκολη θέση, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα όπως προαναγγέλλεται από όλα τα επίσημα δεδομένα.
Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, γινόμαστε δυστυχώς μάρτυρες νέων αυξήσεων εκ μέρους του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α προς τους δήμους, που θα φτάσουν και το 40%, με το κόστος αυτό λόγω της ανταποδοτικότητας να πέφτει στην πλάτη των δημοτών. Τι περισσότερες μάλιστα φορές, με παράλογες αιτίες και για λόγους που δεν υφίστανται.
Σε ό,τι μας αφορά, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Πάρου, λάβαμε απόφαση να καταψηφίσουμε την τιμολογιακή πολιτική του Φο.Δ.Σ.Α. νοτίου Αιγαίου του 2023, εκφράζοντας αντιρρήσεις για το ύψος της ετήσιας εισφοράς και ζητώντας παράλληλα αναπροσαρμογή της προς τα κάτω. Ενώ και στην τελευταία γενική συνέλευση του Φο.Δ.Σ.Α. νοτίου Αιγαίου εκφράσαμε την έντονη αντίθεση μας σε άλλη μια «εκ του παραθύρου» απόπειρα παρακράτησης ποσού χάριν του Φορέα αυτού, για το έτος 2023, για τη δήθεν αγορά, με ιδίους πόρους, ενός μηχανήματος που ουδέποτε αιτηθήκαμε, και ούτε υπήρχε ανάγκη προς αγορά.
Ο δήμος Πάρου πρωτοπορεί τα τελευταία χρόνια σε έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες που σέβονται το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, υποστηρίζοντας ένα μοντέλο ανάπτυξης βιώσιμο, αειφόρο και κοινωνικά υπεύθυνο. Την ίδια στιγμή, δεν έχουμε διάθεση ούτε για ανέξοδους λαϊκισμούς και επαναστατικές γυμναστικές, υποστηρίζοντας τη νομιμότητα και εργαζόμενοι για ένα «καλύτερα αύριο» του Φορέα και των νησιών μας. Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν πρόκειται να ανεχθούμε υπέρογκες και εξωφρενικές απαιτήσεις.
Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι τέτοιες πρακτικές του Φο.Δ.ΣΑ. τορπιλίζουν τη συνεργασία, αποτελώντας θηλιά στο λαιμό των δήμων, πόσο μάλλον όταν η νησιωτικότητα και συνάμα η διαφορετικότητα των νησιών μας καταστούν σχεδόν ανέφικτη την εφαρμογή αυτού του μοντέλου διαχείρισης.
Σε περίπτωση τέλος που αγνοηθούν τα αιτήματα μας, είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο Πάρου πρόταση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις απέναντι σε αυθαίρετες πρακτικές που στρέφονται κατά του νησιού και των πολιτών του».