ΚΕΔΕ: Σοβαρές επιφυλάξεις για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ
/Τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης με το σχέδιο συγχώνευσης που προωθεί η κυβέρνηση, έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, στη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.
Ο υπουργός παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου «Καλλικράτης» για τις ΔΕΥΑ που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση, το οποίο έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στους δημάρχους της χώρας, καθώς προβλέπει την ένταξη με γεωγραφικούς όρους των επιχειρήσεων σε μεγάλα εταιρικά σχήματα, χωρίς να διευκρινίζονται οι όροι με τους οποίους θα γίνει κάτι τέτοιο.
Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βοηθήσει την τοπική αυτοδιοίκηση να αποκτήσει πιο αποτελεσματικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, που θα παρέχουν φτηνό και ποιοτικό νερό και καλές υπηρεσίες αποχέτευσης. Επισήμανε πως αυτή τη στιγμή με εξαίρεση την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου λειτουργούν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ αντίστοιχα, αλλού υπάρχουν ΔΕΥΑ κι αλλού το θέμα το διαχειρίζονται δημοτικές υπηρεσίες. Σε ό,τι αφορά τις ΔΕΥΑ, είπε πως η εικόνα των οικονομικών τους ήταν έτσι κι αλλιώς προβληματική και επιδεινώθηκε με στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, αναφέροντας ότι σε περίπου 700 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ανείσπραχτες οφειλές από απλήρωτα τιμολόγια, ενώ περίπου στο ίδιο ποσό κυμαίνονται οι οφειλές των επιχειρήσεων και σε 144 εκατ. τα δάνειά τους. Τόνισε, ότι οι περισσότερες οφειλές αφορούν σε ηλεκτρική ενέργεια και είναι ληξιπρόθεσμες και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μόλις το 50%-60% αυτών υπάρχει πιθανότητα να εισπραχθεί τα επόμενα πέντε χρόνια.
Τιμολόγηση - εργαζόμενοι
Ο κ. Σκυλακάκης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να παρέμβει στο κομμάτι της της τιμολόγησης. «Υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανονισμοί που υποχρεούμαστε όλοι να εφαρμόσουμε. Δεν σκοπεύουμε να παρέμβουμε στο κομμάτι αυτού που ισχύει σήμερα», είπε. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά τις περιπτώσεις ΔΕΥΑ που δεν πληρώνουν πολύ ρεύμα, γιατί έχουν νερό από πηγές και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να διασφαλιστούν τα λογικά σημερινά δεδομένα. Ο ίδιος δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση του νερού.
Σχετικά με το εταιρικό σχήμα που θα προκύψει από τη συγχώνευση σημείωσε ότι σε αυτό θα συμμετέχουν οι δήμοι που θα έχουν και την πλειοψηφία στη διοίκηση, το κράτος και ένα μέλος από την επιστημονική κοινότητα με ειδίκευση στον τομέα. Τόνισε ότι θα υπάρξει πλήρης διασφάλιση των εργαζομένων σε επίπεδο αποδοχών με δυνατότητα μπόνους έως και 15%, ενώ θα διασφαλιστεί το δικαίωμά τους να συνεχίζουν να εργάζονται στον τόπο τους.
Γεωγραφική κατανομή
Για το θέμα της γεωγραφικής κατανομής των νέων σχημάτων, ο υπουργός δε θέλησε να κάνει σαφή αναφορά, αφήνοντας να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι η κυβέρνηση δεν θα επιμείνει στον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε μόλις 13 επιχειρήσεις, δηλαδή μία σε κάθε περιφέρεια της χώρας.