Οι ελευθερίες… | Του Δ.Μ.Μ.

Αν αναλογιστούμε τις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο όνομα της προόδου και των νέων μέτρων, τότε θα διαπιστώσουμε ότι ουσιαστικά γίνεται «ροκάνισμα» της ατομικής μας ελευθερίας.

Επί αιώνες έφθανε για να δηλώσει ο καθένας μας τα στοιχεία του το να επιδείξει μία ταυτότητα ή κάποιο άλλο χαρτί που απεδείκνυε το ποιος είναι. Έλεγες είμαι ο τάδε και έδειχνες την ταυτότητα, το διαβατήριο ή ένα δίπλωμα οδήγησης. Σήμερα, αρκεί να δηλώσεις το ΑΦΜ ή το ΑΜΚΑ και όλα θα βγουν αυτόματα σε μία οθόνη υπολογιστή. Μόνο που μαζί με αυτό θα αποδειχθεί αν χρωστάς σε τράπεζα, η κατάσταση της υγείας σου κλπ. Με λίγα λόγια είναι πολύ δύσκολο κάποιος να «κρύψει» π.χ. την κατάσταση της υγείας. Ο «ρουφιάνος» του ΑΜΚΑ θα σε καρφώσει.

Το ωραίο είναι ότι όλα αυτά έγιναν για την απλοποίηση δήθεν της καθημερινότητας, ενώ μπήκαν στη ζωή μας και τα λεγόμενα προσωπικά δεδομένα. Είναι εντελώς αστεία η κατάσταση, καθώς από τη μία απαγορεύεται π.χ. να γράψεις τα επίθετα των ατόμων που πέτυχαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή το όνομα ενός παιδεραστή (χρειάζεται ειδική εισαγγελική άδεια), αλλά από την άλλη ο δαίμονας που λέγεται δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης γνωρίζει ανά πάσα και ώρα και λεπτό που βρίσκεσαι (τις περισσότερες φορές χάρη την ηλιθιότητα των ίδιων των χρηστών). Χρησιμοποιώ ένα κινητό τηλέφωνο της περασμένης εικοσαετίας. Πολλοί εκπλήσσονται όταν το βλέπουν γιατί πιστεύουν ότι από τη στιγμή που επαγγελματικά είμαι πάνω από έναν υπολογιστή, θα έπρεπε να έχω ένα «ισάξιο» κινητό, αυτά που έχουν πάνω τους δεκάδες εφαρμογές και ιντερνέτ. (Άντε να τους εξηγήσεις γιατί δε θέλω κινητό με εφαρμογές που να με καρφώνει κάθε στιγμή που βρίσκομαι και τι κάνω…).

Το νέο φρούτο της απαγόρευσης ελευθερίας βρίσκεται στα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Όχι, ούτε με θεωρίες συνωμοσιών ασχολούμαι, ούτε αρνούμαι την ύπαρξή του. Βλέπω όμως κόψιμο ελευθεριών. Πριν π.χ. παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας στη χώρα μας οι περιοχές που τα κρούσματα ήταν λίγα (π.χ. Αρκαδία, Κορινθία, Ηλεία, Μεσσηνία κλπ) τα καταστήματα εστίασης εργάζονταν όλες τις ώρες). Τώρα, με τον νέο χάρτη τα καταστήματα σ’ αυτές τις περιοχές θα κλείνουν στις 1 μετά τα μεσάνυχτα. Ποια η λογική; Τώρα θα μου πεις ότι εδώ απαγορεύονται πάνω από 4 άτομα να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι αλλά τα λεωφορεία της αστικής συγκοινωνίας και 100 άτομα να έχουν μέσα δεν απαγορεύεται.

Διάβασα και ένα κορυφαίο από χρήστη κοινωνικής σελίδας στην Πάρο, που έγραφε ότι «επιτέλους γινόμαστε ευρωπαίοι, αφού τώρα θα παραγγέλνουμε έως 11 το βράδυ»! Να δείτε που στο τέλος θα μας πιάνουν και τον κ@... και εμείς θα λέμε «γίναμε ευρωπαίοι!».

Δ.Μ.Μ.